Trots op mijn koeltechniek bij onze koning

Mats Makkink
Functie: 1e monteur nieuwbouw (montage)
Bij Veld sinds: 2009
Leeftijd: 33
Leukste klus: Paleis Huis ten Bosch

“Elf jaar geleden mocht ik met mijn mts-diploma als leerling-monteur bij Veld in de werkplaats starten; het vak leren. Denk aan leidingen ombuigen, aggregaten aansluiten, filters erop solderen. Zo werd ik stap voor stap wegwijs gemaakt.”

Blijven leren & groeien

Mede dankzij zijn drive groeide Mats in die jaren van leerling en monteur naar eerste monteur. “Geregeld volg ik dan ook opleidingen. Zoals een veiligheidstraining met CO2, iets wat steeds vaker bij supermarktklanten en de industrie voorkomt. En de basisopleiding Koeltechnisch vakman A; prachtig om daar onder andere te leren over eigenschappen van koudemiddelen en hoe het expansieventiel werkt.”

Van eiland tot Duitsland

“We komen vaak op bijzondere plaatsen. Van een slager op Texel en een koel-vrieshuis in Duitsland tot een café in Giethoorn. Ook in ziekenhuizen, restaurants en supermarkten zijn we veel. Klussen in de horeca vind ik persoonlijk een van de leukere, maar in de retail of industrie zit ik ook graag. Vooral de variatie spreekt me aan. En ik hou ervan als leidingwerk na afloop mooi en strak gemonteerd zit.”

Plezier in met de handen opbouwen

“Sowieso bouw ik graag iets vanaf het begin op. Zoals een koelcel; als ik die dan later ook nog eens installeer, vul, vacumeer, opstart en in bedrijf stel – ja, dat geeft me voldoening. De afgelopen tijd deed ik trouwens wat meer onderhoud. Zoals oliefilters vervangen en andere olie op de machines doen. Dat was ook heel leerzaam.”

 

Hoteldagen vliegen voorbij

Meestal zit Mats met een vaste collega op de bus en dat bevalt hem goed. “Mijn reisuren vallen gewoon onder werktijd. Bij klussen dichtbij rijden we op en neer en hebben we normaal weekend. Als het verder weg is, gaan we in een hotel en maken we vier lange dagen. ‘s Avonds eten in het hotel, biertje doen, lol hebben; de vergoedingen hiervoor zijn goed en die dagen vliegen voorbij. En dan drie dagen weekend!”

Meer tijd voor vriendin & hobby’s

“Het mooie is: mijn vriendin in de zorg werkt onregelmatig. Soms heeft ze dan net als ik vrijdag vrij en doen we wat leuks. Verder heb ik in de lange weekenden prima tijd voor mijn hobby’s. Zoals touwtrekken, aan antieke trekkers sleutelen en tekenen. En bij mooi weer gaan we lekker met mijn oude Amerikaan op pad.”

Mats’ ideale collega …

“In de kost praten we vaak over koeltechniek; ik hoop dat nieuwe collega's ook gewoon een gezellig praatje kunnen maken. Verder zoek ik vooral collega’s waar je van op aan kunt en die passen in de goede sfeer die we hebben.”

Mijn meest bijzondere klus: werken in paleis Huis ten Bosch

“In 2018 was ik op een heel bijzondere plek: paleis Huis ten Bosch. Normaal kom je hier natuurlijk niet zomaar binnen. Ik werd van te voren dan ook gescreend, mocht geen strafblad hebben. Gelukkig zat dat wel goed. In het paleis plaatste ik samen met een collega koel-vriescellen, koelwerkbanken en chillers. Hiervoor kwam ik op plekken die je normaal alleen op televisie ziet. Als ik nu die grote paleistrap weer op tv voorbij zie komen, voel ik me wel trots en denk ik: Daar ben ik geweest!”