Goed geregeld: van gereedschap tot feestje

Joost Markerink
Functie: projectleider Foodservice
Bij Veld sinds: 2013
Leeftijd: 28
Leukste van je werk: spannende klussen goed geregeld krijgen

Hele dagen met koelkastjes sleuren, dat was het beeld dat Joost Markerink had van werken in de koeltechniek. “Maar dat zat toch wel wat anders”, glimlacht hij na zeven jaar loondienst bij Veld Koeltechniek.

Carrièrepad uittekenen.

“Mijn moeder kende iemand van P&O bij Veld. Toen ik net klaar was met mbo 4 elektrotechniek, mocht ik er op gesprek komen. Het klikte meteen. Ik merkte dat ze er hier niet omheen lullen en lekker direct zijn. Zo was ook vanaf het begin duidelijk wat ze van mij verwachten en wat ik van hen kon verwachten. Verder sprak de zekerheid van een familiebedrijf me aan”, verklaart hij zijn keus destijds.

Na enkele weken meelopen bij montageklussen begon Joost als tekenaar van 3D-installaties en volledige winkelinrichtingen. Hij ontdekte al snel: “Mijn gevoel klopte met wat er in de sollicitatie gezegd was. Ook merkte ik hoe gaaf het werken in de koeltechniek is: elektro- en mechanische techniek komen samen en ook het natuurkundige proces van koelen speelt een grote rol, prachtig!” Hij werd zelfs zo enthousiast dat hij na een tijdje doorschoof naar de functie van werkvoorbereider.

 

Groeistuipen

Op zijn nieuwe plek komt Joost nog meer tot leven. “Ik nam zelfs veel dingen van een projectleider over die vanwege zijn leeftijd minder ging werken. Dat ging zo ver, dat ik eigenlijk op de stoel van de projectleider zat, maar het niet was…” Na een goed gesprek hierover kreeg hij die functie, met diezelfde collega naast hem om van te blijven leren.

“Ik regel intern nu alles voor de nieuwbouw. Zoals materiaal en transport, de klant bellen wanneer we komen, ter plekke de omstandigheden bekijken, bij bouwvergaderingen zijn.” Hij is dan ook helemaal in zijn element.

Van crematorium tot kroeg

Wat hij zo leuk vindt aan het werk? “Dat je de ruimte krijgt om kwaliteit naar een hoger niveau te tillen. Als ik zie wat ik vijf jaar geleden tekende en wat er nu op zo’n installatietekening staat, we blijven onszelf verbeteren. Ook vind ik het leuk dat ik tegenwoordig op de gekste plekken kom: van crematorium tot kroeg, van station tot bioscoop. Soms zelfs op plekken waarvan ik denk: ‘Dat kan hier helemaal niet!’ Dat levert dan een leuke uitdaging op om het wél voor elkaar te krijgen.”

Vrijheid, feestjes, verlof & faciliteiten

Wat zijn werk een stuk makkelijker maakt? “Veld stopt veel tijd en geld in goed gereedschap en een goede achtergrond; ik ben al heel wat cursussen verder. Ook worden alle andere dingen voor elkaar gemaakt. Heb je voor het werk dat je doet een auto of laptop nodig? Dat wordt geregeld.

Sowieso vind ik het heel fijn dat je hier heel vrij bent. Ik hou van structuur, heb de boel graag op orde. Als dat je ligt, kun je hier je werk goed doen. Verder hebben we jubilarisfeestjes, bouwvakborrels, prima verlofuren en ook de waardering is goed. Al die kleine dingen samen maken dat ik hier met plezier werk.”

Nieuwe collega’s: durf te vragen

De ideale (nieuwe) collega is wat Joost betreft in ieder geval iemand die zijn schouders eronder zet en zijn mond opentrekt. “Pak zelf zaken aan en wees daarbij niet bang om fouten te maken, want daar leer je van. Tegelijkertijd, als het om grotere zaken gaat, heb ik liever dat iemand tien keer iets vraagt, dan dat het één keer goed fout gaat. Door te vragen kon ikzelf bijvoorbeeld projectleider worden.” Zo’n groei en betrokkenheid gunt hij ook anderen.

Mijn meest bijzondere klus: Op ‘n klein stationnetje, ’s morgens in de vroegte…

De werkvoorbereiding voor het Centraal Station in Utrecht was een van Joosts spannendste klussen. “Een koelmeubel van bijna vier meter moest op een perron komen te staan, maar paste niet door de lift. De enige mogelijkheid? Het meubel op een nacht tussen half 2 en half 3 over het spoor tillen! Na half 3 reed de eerste intercity er namelijk al weer.”

Zelf hoefde hij weliswaar niet te tillen, toch was zijn voorbereiding van levensbelang. “Wat mooi toen ik dus ’s morgens om 7 uur een belletje van de jongens kreeg: ‘Het is gelukt, we gaan naar bed.’ Als je je zaakjes goed regelt, lukt dit soort dingen. Dat is misschien wel het mooiste aan het vak: je stopt er veel energie in en als je dit dan terugkrijgt … Hier doe ik het voor.”