Bij het winnende team horen

Wilco Oonk
Functie: Engineer | Business Unit Manager Industrie
Bij Veld sinds: 2007
Leeftijd: 47
Leukste van je werk: 1e in Nederland met 'groene' koude-installatie

Toen Wilco Oonk bij Veld Koeltechniek startte met grote koelprojecten ontwerpen, stond zijn plan vast: drie jaar blijven en dan verder jobhoppen. Dertien jaar en interne sollicitaties verder wil hij nooit meer weg. “Mensen ontdooien en ontplooien zich hier, prachtig om te zien.”

 

Besmet met het koeltechniekvirus

“Bij mijn vorige werkgever raakte ik met het koeltechniekvirus besmet. Hoe dat komt? Koeltechniek is een beetje een abracadabragebied: je hangt een apparaat op in een ruimte en dan wordt alles daar koel. Maar hoe groot dat apparaat moet zijn en hoe je dat uitrekent? Dat is iets wat niet iedereen kan. Ik wel en dat vind ik leuk.”

Leren & luisteren

Iemand zei hem ooit: ‘In de koeltechniek raak je nooit uitgeleerd.’ “Nou, ik dacht dat ik het na tien jaar wel zou weten. Maar 23 jaar verder is het nog stééds vernieuwend. Elektrotechniek, werktuigbouw, natuurkunde, nieuwe wetten, soms ben ik zelfs een halve psycholoog in het contact met klanten en collega’s.” Sinds 2019 runt hij namelijk de afdeling industrie en zit hij in het managementteam; hij merkt hier hoe belangrijk het is ook tijd te nemen om te luisteren. “We bouwen hiervoor nu zelfs aan een structuur.”

Samen uitblinken

Het bedrijf maakt sowieso een mooie omslag door. “We werken niet harder, maar slimmer. Kritisch kijken naar onze processen en efficiencyslagen maken. Dit geeft meer ruimte voor research en development. De organisatie is nu ingedeeld in business units waarbij iedere tak zich goed kan focussen op zijn eigen business, klant en kwaliteit. Waar synergiën mogelijk zijn tussen de business units worden ze zeker benut. Evenals gebruik maken van elkaars kennis. Juist deze verschillende facetten maken Veld uniek.”

Meer durven & sterker worden

Wilco wordt blij van het effect dat de omslag heeft. “Mensen komen met ideeën, voelen zich vrijer, verantwoordelijker, meer gewaardeerd. Een collega zei zelfs: ‘Ik durf dingen nu aan te pakken, maak meer keuzes en word daar sterker van. Ik ga met meer trots naar mijn werk.’ Dat komt onder meer omdat we meer vrijheid hebben én af en toe een compliment krijgen.”

Winnaars trekken klanten & collega’s

Wat hij ook ontdekte? “Klanten willen bij het winnende team zitten. Ik ook. Daarom werk ik bijvoorbeeld aan research en development. Hier maak ik ontwerpen voor klanten die als proefkonijn onze vernieuwing in warmtepomptechniek en CO2 willen gebruiken. Want ze zoeken niet een luchtbehandelingskast, maar een bepaalde temperatuur in een ruimte, en liefst geen tocht. We leggen dus de focus op wat we oplossen en wie wij daarin zijn. Dat trekt klanten én collega’s.”

 

Blij van techniek & sterk in zwakte

Zijn belangrijkste reden om bij Veld te blijven? Ik vind het mooi als ik de klant blij kan maken met een goed stuk techniek. En dat hij dan later, zonder eerst naar de kosten te vragen, belt omdat hij wéér een installatie van me wil.” In dat contact laat hij trouwens ook eerlijk zijn zwakte zien. “Hierdoor kan ik met de klant kijken hoe we bijvoorbeeld eventuele risico’s indammen of zekerheden krijgen.”

Waarde leveren op jouw manier

Voor de toekomst kijkt Wilco uit naar nieuwe collega’s met boerenverstand, een mindset waarin een glas halfvol is en een drive om installaties te blijven verbeteren. En hij vraagt ze steevast: “Durf jij de vrijheid aan van waarde leveren op jóuw manier? Dan zit je hier namelijk goed.”

 

Trots op 1e groene koude-installatie van Nederland

“Wij waren de eerste in Nederland die zo’n acht jaar geleden een transkritische CO2-koelinstallatie ontwierp; een groene, duurzame koude-installatie met het natuurlijke koudemiddel CO2. Een half jaar draaiden we er proef mee, achter geblindeerde ramen. Een supermarkt wilde hem daarna dolgraag hebben. Het was prachtig om het proces mee te maken. Pionieren, werken met componenten die er in onze branche nog niet waren, in Denemarken kijken naar zo’n installatie, sparren hoe het werkt – ik was onderdeel van het team dat dit ontwikkelde. Daar ben ik nog altijd trots op.”