'Werken met fatsoenlijk ingerichte bus'

Robert Jan Bos
Functie: 1e monteur nieuwbouw (montage)
Bij Veld sinds: 2020
Leeftijd: 27
Leukste klus: Serviceklus in coronatijd

“Mijn sollicitatiegesprek met Veld voelde als een warm bad. Ik kreeg meteen een rondleiding en de recruiter was heel open over het bedrijf, de plannen en de mogelijkheden voor de toekomst. Ook stelde hij vragen over míj; er was echt interesse in meer dan alleen mijn cv.” Dat was een mooi begin voor Robert Jan, maar hij ging niet over één nacht ijs voor hij voor Veld koos.

That’s the spirit!

“Goed gereedschap, een fatsoenlijk ingerichte bus - dat stond bij mij voorop om hier te komen werken. Want ik wil mijn werk goed doen en ben zelf ook zuinig op mijn gereedschap. Daar past geen gesloopt gereedschap van een ander bij. Verder zocht ik een werkgever met ervaren mensen die er voor me zijn als ik ze nodig heb, want ik wil heel graag verder leren.” Robert Jan werd op zijn wenken bediend.

Op pad met ‘n prof

“Na een aantal weken op de zaak mocht ik met een vaste hoofdmonteur op pad die er 30 jaar werkt. Hij kent de machines van binnen en buiten en is echt bereid kennis over te dragen. Hij laat me wel de dingen doen, maar ik kan op hem terugvallen als ik het niet meer weet. Hij vindt het ook heel leuk als ik de kennis oppak.”

Echte uitdaging

Vóór Veld zat Robert Jan in de grootkeukentechniek. “Maar ik wilde meer naar de grote installaties. Waarom? Omdat die innoverender zijn en qua techniek heel ver gaan. Dat is voor mij echt een uitdaging. Sowieso staat techniek nooit stil; er komen altijd weer nieuwe systemen, machines, technieken. Ook hou ik ervan dingen uit elkaar te trekken en te schroeven.” Hij voelt zich bij Veld dan ook als een vis in het water.

Vermaken ver van huis

Bij klussen op meer dan anderhalf uur van huis, gaan de monteurs drie nachten per week in een hotel. “Dan werken we ’s avonds langer door, zodat we vrijdag lekker vrij zijn; een lang weekend dus. De hoofdmonteur heeft een pas van de zaak; daarmee mogen we dan eten bestellen en overdag boodschappen doen. De avonden drinken we een drankje en praten met elkaar veel over de installaties. 

Thuis sleutelen & gamen

“Dankzij al die communicatiemiddelen is het best te doen om een paar dagen in de week van huis te zijn. Verder heb ik in die lange weekenden veel tijd voor mijn hobby’s. Zoals mooi met mijn handen bezig zijn: van sleutelen aan mijn motor tot klusjes doen in de tuin of in huis. Of lekker een potje gamen.”

Voor toekomstige collega’s …

“Veld is een groot bedrijf en tóch komt het familiair over. Iedereen zet zijn schouders eronder en gaat er als team voor. Bovendien is alles tot in de puntjes geregeld. Verder zijn er volop opleidings- en doorgroeimogelijkheden. En ik werk er aan de meest innovatieve machines."

Mijn meest bijzondere klus: Techniek in coronatijd

“Vanwege corona stond de nieuwbouw even op een laag pitje. Daarom deed ik toen drie weken serviceklussen in de machinekamer van klanten. Denk aan installaties upgraden, een groter olievat plaatsen, sleutelen aan de installatie. Ik heb in die weken zo veel geleerd over die installatie, echt bizar! Ja, ik had toen al meer kennis opgedaan dan in de vijf jaar hiervoor.”