Slagerij toonbank

Een perfecte bewaring en presentatie van vleesproducten doen klanten watertanden én kopen. Het centrale punt van de winkel is daarom de koeltoonbank. Een mooi design kan niet ontbreken. Een slagerij moet echter wel slim worden ingericht. Daarom is de keuze voor de koeltoonbank en apparatuur erg belangrijk. Laat u adviseren door de experts van Veld.

Koeltoonbank voor vlees

Voordat er een keuze wordt gemaakt voor een koeltoonbank is het belangrijk dat een aantal zaken helder zijn. Afhankelijk van de winkelruimte moeten er daarom een aantal keuzes worden gemaakt. Is er bijvoorbeeld een stekkerklaar model nodig of juist voor een koeltoonbank met een separaat opgestelde koelinstallatie.

Slimme indeling van de winkelruimte

Wanneer het een smalle winkel betreft adviseren wij een ondiep meubel te kiezen. Hoewel er standaard maten koelmeubels zijn kan er uiteraard voor gekozen worden meerdere meubels met elkaar te combineren. Zo kunnen de toonbanken wel in de lengte worden geplaatst, mocht de ruimte zich hiervoor lenen. Een diep meubel is juist weer geschikt om op korte afstand veel producten te tonen.

Stekkerklaar of separaat opgestelde koelinstallatie?

Als een klein model toonbank voldoet dan is een stekkerklaar model een prima keuze. Maar wanneer het een winkel betreft met meerdere koelmeubelen of een groter model koeltoog dan adviseren wij om de koelinstallatie separaat op te stellen.

Bij een separate opstelling, bijvoorbeeld op het dak, is er geen geluidshinder in de winkel. Daarnaast wordt in dit geval de warmte die vrij komt direct aan de buitenlucht afgevoerd. In de winkel wordt het dus niet onnodig warm. Een separate installatie hoeft overigens niet op het dak geplaatst te worden dit kan ook in een andere ruimte, bijvoorbeeld de kelder van het pand. Goede ventilatie is dan wel een vereiste.

Welk type slagerij toonbank kiezen?

Een ander belangrijk punt om te overwegen is de techniek van de koeltoonbank. Er kan gekozen worden uit een statisch gekoelde toonbank of een geforceerde koeling. Afhankelijk van de producten en de manier waarop deze worden gepresenteerd kan er een goede keuze worden gemaakt.

Geforceerde toonbank

Bij een geforceerde koeltoonbank zijn de ventilatoren zo hoog mogelijk in de koeltoonbank geplaatst. De kou wordt over het vlees geblazen en van de onderkant aangezogen. Er vindt koude luchtcirculatie plaats. Hierdoor blijven producten altijd goed op temperatuur. Ook kunnen producten hoger worden opgestapeld. Onverpakte producten zullen in deze toonbank wel sneller uitdrogen. Is er een snelle omlooptijd dan zal dit niet meteen een groot probleem zijn.

Statische toonbank

Bij een statisch gekoelde toonbank vindt er een natuurlijke luchtcirculatie plaats, de kou ‘valt’ naar beneden. Producten zullen niet of bijna niet uitdrogen. Het vlees blijft hierdoor op gewicht en krijgt geen droge korst. Een nadeel van een statische koeling is dat producten niet hoog opgestapeld kunnen worden. De kou ‘valt’ immers naar beneden. Een ander nadeel van een statische koeling is dat het bij drukte lang duurt voordat de toonbank weer op de juiste temperatuur is. Iedere keer als er een product wordt gepakt brengt dit namelijk warmte in de koeling.

Persoonlijk advies nodig?

Veld Koeltechniek heeft een uitgebreid programma koeltoonbanken. Uiteraard helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze. Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies op maat. Wij staan graag voor u klaar.

Velden met een * zijn verplicht