Koeltoonbank voor de bakkerij

Voordat er een keuze gemaakt wordt voor een koelvitrine is het belangrijk een aantal zaken helder te hebben. Afhankelijk van de ruimte en indeling van de winkel moeten er een aantal keuzes gemaakt worden. De benodigde koelcapaciteit speelt hierbij een belangrijke rol. In sommige gevallen wordt gekozen voor bijvoorbeeld een koelvitrine met een separaat opgestelde koelinstallatie terwijl in andere gevallen een stekkerklaar model een betere oplossing biedt.

Een bakkerij slim indelen

Hoewel er standaard maten koelvitrines en presentatiemeubelen zijn is het uiteraard mogelijk om meerdere meubels met elkaar te combineren. Een diep meubel is geschikt om op korte afstand veel producten te tonen, maar afhankelijk van de ruimte past dit niet altijd. Wanneer het een smalle winkel betreft adviseren wij om voor een ondiep meubel, eventueel met meerdere etages, te kiezen. Door de verscheidenheid aan mogelijkheden kan er ook worden gekozen voor een koelvitrine die geschikt is voor de presentatie van zowel gekoelde als ongekoelde producten. De bovenste etages zijn dan niet gekoeld en bieden ruimte voor koekjes, terwijl in het gekoelde gedeelte taarten en gebak gepresenteerd kan worden. Door koelmeubelen te combineren wordt de winkel stijlvol ingericht en zorgt dit er ook direct voor dat er prettig gewerkt kan worden. 

Stekkerklaar of separaat opgestelde koelinstallatie?

Als een klein model toonbank voldoet dan is een stekkerklaar model een prima keuze. Maar wanneer het een winkel betreft met meerdere koelmeubelen of een groter model koeltoog dan adviseren wij om de koelinstallatie separaat op te stellen.

Bij een separate opstelling, bijvoorbeeld op het dak, is er geen geluidshinder in de winkel. Daarnaast wordt in dit geval de warmte die vrij komt direct aan de buitenlucht afgevoerd. In de winkel wordt het dus niet onnodig warm. Een separate installatie hoeft overigens niet op het dak geplaatst te worden dit kan ook in een andere ruimte, bijvoorbeeld in de kelder van het pand. Goede ventilatie is dan wel een vereiste.

Verschillende typen koeltoonbanken

Een ander belangrijk punt om te overwegen is de techniek van de koelvitrine. Afhankelijk van de producten die er gepresenteerd moeten worden kan er gekozen worden uit een statisch gekoelde koelvitrine of een geforceerde koeling.

Geforceerde koelvitrine

Bij een geforceerde koelvitrine wordt de kou over de producten geblazen en van de onderkant aangezogen. De ventilatoren zitten zo hoog mogelijk in het koelmeubel. Door de koude luchtcirculatie blijven uw producten altijd goed op temperatuur.

Statische koelvitrine

Bij een statisch gekoelde toonbank vindt er een natuurlijke luchtcirculatie plaats, de kou ‘valt’ naar beneden. De kans op het uitdrogen van het gebak is minimaal. Een nadeel van een statische koeling is dat het bij drukte langer duurt voordat de toonbank weer op de juiste temperatuur is. Iedere keer als er een product wordt gepakt brengt dit namelijk warmte in de koeling.

Persoonlijk advies nodig?

Veld Koeltechniek heeft een uitgebreid programma koeltoonbanken. Uiteraard helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze. Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies op maat. Wij staan graag voor u klaar.

Velden met een * zijn verplicht