Tips om energie te besparen in de supermarkt

In dit artikel delen we graag een aantal tips met je hoe je energie bespaart in jouw supermarkt(en). Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van niet gebruikte koelmeubelen, het schoonhouden van de condensors en het gebruikmaken van een dagafdekking op bestaande koelmeubelen.

Lees alle tips in dit artikel. Wil je graag meer weten hoe te besparen? Een adviseur van onze business unit Retail vertelt je hier graag meer over.

1. Uitzetten van niet gebruikte koelmeubelen en -cellen

Natuurlijk ligt deze tip voor de hand. Echter, de praktijk wijst uit dat het vanwege drukte of andere prioriteiten het nog vaak voorkomt dat ongebruikte of nauwelijks gebruikte koelmeubelen/-cellen aanstaan.

2. Houdt uw condensors goed schoon

Een schone condensor presteert veel efficiënter dan wanneer deze niet schoon is. Houdt de condensors van je (stekkerklare) koelmeubelen daarom goed schoon. Ons advies is om minimaal vier keer per jaar de condensors schoon te maken.

3. Deuren Koel-/Vriescellen

Het komt vaak voor dat de deuren van koel- en vriescellen onnodig lang open staan. Hierdoor stijgt de temperatuur in de cel snel en kost het veel vermogen van de installatie om de temperatuur weer op het gewenste niveau te krijgen. Sluit daarom de deuren direct na het gebruik ervan.

4. Sociale ruimtes en overige ruimtes koelen/verwarmen

De kachel een graadje lager in de winter of een graadje hoger in de zomer levert al snel een behoorlijke besparing op het energieverbruik.

5. Gebruik van airconditioning voor verwarmen sociale ruimtes

In plaats van het verwarmen van de sociale ruimtes door gebruik te maken van radiatoren kun je er ook voor kiezen om, indien je hierover beschikt, de airconditioning hiervoor te gebruiken. Dit kost vaak minder energie dan verwarmen door middel van een cv.

6. Dag/nacht regeling

Het kan geen kwaad om eens na te gaan of de dag- en nachtregeling op de juiste manier is ingesteld. Zeker nu we weer de wintertijd hanteren. 

7. Vulgraad koelmeubelen

Denk er ook aan om de maximale voorgeschreven vulgraad van een koelmeubel niet te overschrijden. Dit komt het energieverbruik namelijk niet ten goede. 

8. Aanzuigrooster en uitblaasrooster schoonhouden

Het komt vaak voor dat tijdens het inruimen van een koelmeubel met producten er kleine stukjes plastic over karton in de aanzuigrooster terecht komen. Hierdoor kan het koelmeubel niet optimaal en efficiënt presteren. Houdt daarom de aanzuigroosters van je koelmeubelen hier vrij van. Ook het schoonhouden van de uitblaasrooster is belangrijk.

9. Koelketen: vracht gelijk vanuit de vrachtwagen in de cellen zetten

Wanneer je gevroren of gekoelde producten geleverd krijgt is het aan te raden deze producten gelijk bij binnenkomst in de betreffende koel- dan wel vriescel te plaatsen. Wanneer deze producten namelijk langere tijd in het magazijn blijven staan voordat ze de cel in gaan, kost het de installatie veel capaciteit om de temperatuur in de betreffende cel daarna op peil te houden.

10. Dagafdekking op bestaande koelmeubelen

Veel, vaak halfhoge koelmeubelen, beschikken nog niet over dagafdekking. Het is goed mogelijk dat het ook bij jou in de winkel mogelijk is om alsnog op deze bestaande meubelen dagafdekking te realiseren. Dit levert een significante verlaging op van het energieverbruik van het meubel.

11. Investeren in nieuwe energiezuinige koelmeubelen

De gemiddelde levensduur waarbij een koelmeubel optimale prestaties geeft, bedraagt tussen de 8 en 10 jaar. Het zou kunnen dat je er, ook vanuit het perspectief van het verlagen van je energielasten goed aan doet om te overwegen oude koelmeubelen te vervangen voor nieuwe, efficiënte en daardoor energiezuinige meubelen.

12. Good housekeeping

Wellicht liggen veel van bovenstaande tips voor de hand. Dat hoeft echter niet het geval te zijn voor de werknemers. Je doet er daarom goed aan, wanneer je dit nog niet gedaan heeft, werknemers instructies te geven die voor de nodige energiebesparingen kunnen zorgen.