Studenten ROC Aventus krijgen les met speciaal gebouwde koelunit

Leren over koeltechniek en meteen kunnen zien hoe het in de praktijk werkt. Met de nieuwe koelunit, ontwikkeld door Veld Koeltechniek, kunnen studenten van de opleiding operationele techniek in Apeldoorn vanaf nu alles leren over koeltechniek.

De testunit werkt hetzelfde als een gewone koelinstallatie en is voorzien van extra kijkglazen, zodat studenten kunnen zien wat er gebeurt in de installatie. De installatie werkt op het natuurlijke koudemiddel propaan (R290) en via een digitale uitlezing van de temperatuursensoren en de manometers kunnen studenten bijvoorbeeld de efficiëntie (COP) van de installatie berekenen. Dankzij een schakelaar is de koelinstallatie zo in te stellen dat deze werkt met een elektronisch of een mechanisch expansieventiel. Op deze manier kunnen studenten kennis en ervaring met beide opdoen.

De koelunit is deze week geïntroduceerd bij Aventus. Medewerkers van Veld waren te gast om een college te geven over koeltechniek. In dit gastcollege werd uitleg gegeven over de werking van een koelinstallatie en de verschillende koudemiddelen. Tijdens het college zijn er een aantal proefjes gedaan om de werking van een koudemiddel inzichtelijk te maken. Ook kwamen de vele ontwikkelingen in de koudetechniek aan bod.

“De vraag naar koeltechnische oplossingen wordt steeds groter. Dat maakt dat er steeds meer werk in de koeltechniek te vinden is. Wij vinden het daarom belangrijk om ons in te zetten voor het enthousiasmeren van toekomstige koeltechnische professionals.”