Leren in de praktijk

De vraag naar koeltechnische professionals stijgt nog steeds. Veld vindt het daarom belangrijk om jonge mensen enthousiast te maken voor dit mooie vak. Hiervoor hebben wij speciaal voor de opleiding operationele techniek op het ROC Aventus in Apeldoorn een luchtbehandelingskast ontwikkeld. Op deze manier kunnen studenten in de praktijk leren hoe koeltechniek werkt.

Afgelopen jaar mochten we een kleine koelunit bouwen waarmee studenten konden leren over hoe het koelproces in zijn werk ging. Deze keer hebben we een splinter nieuwe luchtbehandelingskast ontworpen en gebouwd, waarmee studenten nog meer kunnen leren over koudetechniek.

De luchtbehandelingskast

De luchtbehandelingskast is voorzien van ruiten, waardoor studenten kunnen zien wat er binnen in de kast gebeurt. Door in de machine te kunnen kijken krijg je een duidelijk beeld van hoe het proces in werking wordt gezet. De luchtkast is ook voorzien van een nieuwe koelinstallatie en er zijn temperatuur- en relatieve vochtigheidssensoren met digitale uitlezing aangebracht. De studenten kunnen hierdoor zien en leren wat de luchtconditie is op de diverse plekken in de luchtbehandelingskast als gevolg van het verwarmen, bevochtigen of koelen van de lucht.

Het ROC Aventus in Apeldoorn beschikt nu over twee units waarmee zij de praktijk van koeltechniek kunnen nabootsen.