Is CO₂ een goede oplossing voor u als horeca ondernemer?

Duurzaam ondernemen is steeds meer een voorwaarde. Naast dat het wellicht uitdagingen voor u meebrengt kunt u hier ook uw voordeel uithalen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen geeft niet alleen een goed gevoel, maar vaak komt u ook in aanmerking voor subsidies en trekt u een breder publiek, het werkt als een marketingtool.

Koolstofdioxide (CO₂) kan voor u een goede oplossing zijn, maar er zijn ook andere natuurlijke koudemiddelen waarmee u een duurzame koude-installatie kunt realiseren en die wellicht beter passen bij uw horecaonderneming.

Kortom, als ondernemer in de horeca is het goed om de zaken op een rijtje te zetten. Een duurzame koude-oplossing ligt namelijk ook zeker binnen uw mogelijkheden én biedt rendement. Veld Koeltechniek denkt graag met u mee.

Wet- en regelgeving koudemiddelen

Europese regelgeving heeft het gebruik van chemische koudemiddelen aan banden gelegd. De reden hiervoor is dat deze middelen een hoge bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde. Middels een quotasysteem worden deze koudemiddelen daarom terug gefaseerd. Vanaf 2020 mogen de grootste boosdoeners (R404A en R507A) niet meer bijgevuld worden. Om die reden zijn deze koudemiddelen nu nog slechts beperkt verkrijgbaar en daardoor erg duur én onderwerp van gesprek.

Veld heeft al meer dan 10 jaar ervaring in CO₂

Natuurlijk is dit geen nieuws. Niet voor niets ontwikkelt Veld Koeltechniek al sinds 2007 installaties die werken met het natuurlijke koudemiddel CO₂. Onze productontwikkelaars zijn hierin succesvol gebleken en er zijn de afgelopen jaren tal van installaties opgeleverd. Zowel in de industriële omgeving als in de retail en in 2014 had Veld de primeur in de grootkeukenomgeving. We hebben de kennis en ervaring in huis en uiteraard staan we qua ontwikkeling niet stil. Onze installaties en technieken worden constant geoptimaliseerd.

Natuurlijke koudemiddelen

De natuurlijke koudemiddelen zijn ammoniak (NH3), koolstofdioxide (CO₂) en koolwaterstoffen (o.a. butaan en propaan). Het gebruik van CO₂ is kostentechnisch momenteel vooral interessant voor grotere installaties. Bij kleinere installaties is het gebruik van koolwaterstoffen logischer. Deze natuurlijke koudemiddelen als propaan en butaan zijn goed toepasbaar in kleine hoeveelheden. Denk daarbij aan uw stekkerklare vrieskast of een losse koelcel. Afhankelijk van uw situatie kan CO₂ dus een goede oplossing zijn maar ook andere natuurlijke koudemiddelen kunnen volstaan.

Voordelen van duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is toekomstbestendig ondernemen. Klanten maar ook investeerders zijn hier steeds kritischer op. U kunt aantoonbaar maken dat uw onderneming daadwerkelijk duurzaam is door middel van certificering met BREEAM-NL. Bijkomend voordeel is dat u vaak ook in aanmerking komt voor subsidies. Een koude-installatie met natuurlijk koudemiddel levert een bijdrage aan het behalen van het BREEAM-NL keurmerk.

Persoonlijk advies van een van onze experts

Wanneer u graag eens wilt sparren over duurzame oplossingen in koudetechniek of wanneer u wilt weten of CO₂ ook binnen uw onderneming een goede toepassing is, dan kunt u vrijblijvend om een adviesgesprek vragen. Onze experts zetten alles omtrent de mogelijkheden met betrekking tot het gebruik van natuurlijke koudemiddelen graag voor u op een rijtje. Afhankelijk van uw wensen, type en grootte van uw onderneming krijgt u een eerlijk en goed advies.