Stel: je wilt als supermarktketen het meest duurzame distributiecentrum van België neerzetten. En ervoor zorgen dat er altijd koude is. Dan zit je met de energiezuinige oplossingen van Veld Koeltechniek gebeiteld.

Groeien mét CO2

Het gaat goed met Aldi. Zó goed, dat de onderneming het koelvers aanbod verdubbelt. Van kool en andere groente tot fruit en maaltijden. Dat vraagt om veel meer gekoelde opslagruimte. Ook bij het nieuwe distributiecentrum in Turnhout. De supermarktketen werkt bij nieuwe centra in Nederland sinds een paar jaar met energiezuinige koelinstallaties met een natuurlijk koudemiddel. Voor België wilde het een treetje hoger: op naar het hoogste duurzaamheidskeurmerk: “Outstanding BREEAM”. En laat Veld Koeltechniek daar nou ruime ervaring in hebben. Reden dus om de bestaande samenwerking uit te breiden naar België.

Warme voeten dankzij koeling

Een slim installatieontwerp legde de basis. De keuze voor de meest energiezuinige compressoren deed de rest en zorgt nu voor 18% minder energieverbruik ten opzichte van de gebruikelijke techniek. De investering ligt weliswaar hoger; de terugverdientijd van slechts twee jaar maakt dat 100% goed. Prima total cost of ownership dus. Bovendien slaan de installaties restwarmte uit de koelcel op en daarmee verwarmen ze het grootste deel van de vloer in het magazijn. Dus warmte voor de medewerkers, lage energierekening voor Aldi én het hoogste BREEAM-certificaat: Outstanding, 5 sterren!

Nachtwerk

Dankzij een onderhoudscontract houden we de installaties 24/7 in de gaten. Is er iets mis? Dan lossen we het op afstand op. Of we staan dankzij een sleutel binnen no time binnen. Ook midden in de nacht.

Bruno de Vlyder van het samenwerkende architectenbureau Abatec: “Er staat voor enkele honderduizenden euro’s aan producten in de koelcellen in Turnhout. Als daar iets mee misgaat…. ik moet er niet aan denken. Slechts weinig koeltechnische installateurs hebben kennis van en ruime ervaring met duurzame oplossingen die Aldi hier vroeg. Veld heeft op dit gebied gelukkig juist een voortrekkersrol. Dat merkten we al bij eerdere samen uitgevoerde projecten voor Aldi. Voor België schatte Veld het belang van het warmteterugwinning voor BREEAM goed in. Veld toonde eenvoudig aan hoe  energiezuinig en betrouwbaar de voorgestelde onderdelen waren. Aldi was zeer tevreden over de aanpak en wil die nu overal toepassen.”