Al klaar voor de nieuwe milieuregels?

Al klaar voor de nieuwe milieuregels?

Milieubelastende koeltechniek heeft zijn langste tijd gehad. Wat betekent dat voor de grote retailketens en het tankstation met zijn kleine vrieskist? En voor het onderhoud? Technisch manager Rob van Beukering van Veld Koeltechniek legt het uit. Europa wil de milieuschade van chemische koudemiddelen terugdringen. Wat veel supermarkten daar van merken? “Bij bestaande installaties die te veel invloed hebben op de opwarming van de aarde, moet het koudemiddel worden vervangen”, vertelt Rob. Dat geldt vooralsnog voor installaties die R404A of R507 gebruiken.

Toch niet ideaal, die recycling

Deze twee koudemiddelen hebben een GWP, global warming potential, van meer dan 2500. Dit cijfer geeft de waarde aan waarmee het koudemiddel bijdraagt aan de opwarming van de aarde. “Daarom mogen installaties met koudemiddelen in deze categorie vanaf 2020 bij servicehandelingen alleen nog gebruik maken van zogenaamd gerecycled koudemiddel. Koudemiddel dat we uit andere installaties halen en schoongemaakt is voor hergebruik.”

Goede timing

Koudemiddel-GWP-Tabel

Voor winkelketens die nieuwbouw of renovatie overwegen, ontstaat nu wel de kans het in één keer minder milieubelastend aan te pakken. Dat moet ook wel, want de installaties met het genoemde koudemiddel mogen over zes jaar helemaal niet meer worden gebouwd. En in installaties met een koelvermogen groter dan 40 kW mogen na 2022 dan alleen nieuwgebouwd worden met koudemiddelen met een GWP lager dan 150. De oplossing? Werken met natuurlijke koudemiddelen, want die hebben een GWP van 0 tot maximaal 3 (zie tabel).

Explosiegevaar

Waarom niet iedereen bij nieuwbouw meteen op GWP 0 overstapt? “In de supermarktbranche is meestal alleen R744 CO2 geschikt. De andere middelen leidden namelijk vaak tot te veel extra eisen en maatregelen.” Rob legt uit dat de drie andere middelen explosiegevaar opleveren bij gebruik in centrale systemen met meerdere koelingen en leidingen. “R717 met ammoniak is bijvoorbeeld giftig. Als dat vrijkomt in een woonwijk….” Voor dit middel gelden dan ook extra eisen rondom brand en veiligheid. “En propaan- en butaanmiddelen zijn heel brandbaar en daarom alleen handig in kleine hoeveelheden. Zoals bij een stekkerklare vrieskast of kleine, losse koelcel.”

Kost dat?

Oké, dus bijna iedere retailer moet bij nieuw- en verbouw aan de CO2. Wat betekent dat voor het prijskaartje? “Installaties met CO2 zijn 10 tot 15 procent duurder. CO2 vraagt namelijk om andere materialen en verbindingstechnieken voor het leidingwerk. Tevens wordt een CO2 installaties voorzien van een uitgebreider koudemiddel detectiesysteem.” Gelukkig geeft de overheid wel subsidie, de Energie-investeringsaftrek.
“Met deze EIA mag je bij je belastingaangifte een deel van de kosten aftrekken van de winst. Meestal krijg je dan zo’n 10 procent van je investering terug.”

Goed om te weten..

Hebben de nieuwste milieuregels nog gevolgen voor retailers? “Waar in het verleden het aantal lekcontroles werd bepaald door de inhoud van de installatie wordt nu gekeken naar de combinatie van inhoud en GWP, het zogenaamde CO2-equivalent. Al met al is het best een ingewikkeld verhaal voor de branche. Mijn collega’s en ik nemen de gevolgen en oplossingen daarom ook graag individueel door.”