Condensvorming op een koelmeubel

Condensvorming

Condensvorming is een onvermijdelijk natuurkundig verschijnsel dat onder specifieke (weers)omstandigheden optreedt. Om het probleem van condensvorming beter te begrijpen hieronder een beknopte theoretische uitleg van het mechanisme achter condensvorming. De ons omringende omgevingslucht kan afhankelijk van de luchttemperatuur een maximale hoeveelheid waterdamp bevatten (100% Relatieve Vochtigheid (RV)). De laagste temperatuur in een ruimte bepaald uiteindelijk de maximale hoeveelheid waterdamp in de omgevingslucht (dauwpunt), het overtollige waterdamp zal middels condensvorming op het koudste punt neerslaan.
Onderstaande tabel laat dauwpunten zien bij bepaalde omgevingscondities van luchttemperaturen in combinatie met een relatieve vochtigheid (RV).

Relatieve luchtvochtigheidsgraad (RV) / Luchttemperatuur

RV Tabel

Gemiddelde R.V. voor NL

Voorbeeld:

Lucht temperatuur = 20°C
R.V. = 50%
Dauwpunt = 9,5°C

Opstelling vriezer

  • Zet de vriezer in een goed geventileerde ruimte met een lage R.V.
    Bekende plekken die problemen opleveren zijn kelders, schuurtjes, (afwas)keukens, buitenlucht (veelal ruimtes met een hoge R.V.).
  • Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer (>10cm).

Temperatuur glazen deur / deksel

  • Stel de vriezer zo “warm” mogelijk in (afhankelijk van het product). Een vries temperatuur van -27°C is weinig zinvol voor een langere houdbaarheid van het product maar veroorzaakt wel een koudere glasdeur/deksel en dus eerder condensvorming. Op het product staat de minimale bewaartemperatuur vermeld (veelal< -18°C). De optimale vries temperatuur kan ook nog eens een energiebesparing opleveren van meerdere procenten omdat de vriezer minder vaak aanslaat.
  • Ventilatie van de deur/deksel met “warme” omgevingslucht door natuurlijk ventilatie of met een kleine ventilator kan ook de condensvorming tegengaan.
  • Het vervangen van de glazen deur/deksel voor een geïsoleerde niet doorzichtige aluminium model (mogelijkheden afhankelijk van type vriezer).
  • Het uitvoeren van de vriezers met dubbele beglazing (thermopane) deur/deksel en glasverwarming (mogelijkheden afhankelijk van type vriezer).

Indien bovenstaande adviezen nog niet het gewenste resultaat opleveren kunt u contact op nemen met de service afdeling van Veld Koeltechniek. Geef bij de melding altijd het type vriezer op met het serienummer, op deze manier kunnen wij u snel verder helpen!

Wij zijn telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0544-476 476 of per e-mail service@veld.nl.