Natuurlijke Koudemiddelen

Voordelen van natuurlijke koudemiddelen

Natuurlijke koudemiddelen zijn de basis van moderne koudetechniek. Ze dragen niet bij aan het broeikaseffect, zijn niet slecht voor de ozonlaag en hebben hierdoor geen negatief effect op het milieu.

Uw persoonlijke voordelen:

  • de meerkosten zijn gering en kennen een korte terugverdientijd
  • laag energieverbruik: 10 tot 30% minder
  • besparing op inkoop van koudemiddelen

Toepassingen in de industriële koudetechniek

In de industriële koudetechniek passen we ammoniak (NH3) en Koolstofdioxide (CO2) toe.
Het is afhankelijk van de toepassing welk koudemiddel het meest energiezuinig is.

Typen Natuurlijke Koudemiddelen

Natuurlijke koudemiddelen koelen

Bij koelen heeft een Ammoniak-NH3 pomp installatie het beste rendement. De meerinvestering kan bij grotere koelcapaciteiten (700kW) worden terugverdiend. NH3 stelt wel meer eisen aan het bedienend personeel en aan de veiligheid in de verblijfsruimtes.Natuurlijke-koudemiddelen-vriezen

Natuurlijke koudemiddelen vriezen


Bij vriezen heeft NH3-CO2 met CO2 compressoren het beste rendement. De investering is hoog en alleen bij lage temperaturen zoals in bijvoorbeeld een invriestunnel of platenvriezer terug te verdienen. R507 is in dit geval de meest economische oplossing.

Als u gedurende het jaar een vrij constante koudevraag hebt, waarbij de koudevraag niet door de buitentemperatuur maar door uw proces bepaald wordt, kiest u voor CO2 transkritisch. De meerinvestering kan dan op basis van energieverbruik binnen 5 jaar worden terugverdiend.

 

Meer weten?

Velden met een * zijn verplicht