Veld Exclusive Medische kasten

Betrouwbaar en veilig medicijnen bewaren!

Ontdek

Betrouwbare koeling voor medicijnen en vaccins

Als het om medicijnopslag gaat dan heeft u een zeer betrouwbare koelkast nodig. Patiëntveiligheid staat altijd voorop. Wanneer medicijnen niet op de juiste temperatuur worden opgeslagen kunnen ze hun werking verliezen en mogen ze niet meer gebruikt worden. Een goede medische koelkast moet gegarandeerd een constante, gelijke temperatuur hebben in de gehele kast. Met de Veld Exclusive medicijnkasten bent u ervan verzekerd dat de temperatuur overal gelijk is en continu wordt gemonitord. Ook de toegang tot de medicijnkasten staat onder controle. Middels een Access Control System bewaart u uw medicijnen veilig.

Injectienaald

Nauwkeurige monitoring en registratie

Een betrouwbare medicijnkoelkast is voorzien van een alarmsysteem dat zowel een akoestisch als optisch alarm afgeeft als de temperatuur in de medische koelkast boven de 8 °C of onder de 2 °C komt. Veel modellen medicijnkoelkasten hebben de mogelijkheid om een alarmbericht ook op afstand per e-mail of sms te ontvangen. Zo kan sneller ingegrepen worden als een koelkast door bijvoorbeeld een stroomstoring uitvalt en derving worden voorkomen.

Iedere instantie die medicatie opslaat is verplicht hiervan een registratie bij te houden. De inspectie voor de Volksgezondheid kan op ieder moment een validatierapport opvragen van het apparaat. Het rapport toont aan of de temperatuur in de koelkast constant binnen de grenzen is gebleven en laat zien hoe dit is vastgesteld. Veel apothekers gebruiken hiervoor uitleesapparatuur die ze in de kast moeten leggen. De Veld Exclusive medicijnkasten zijn uitgerust met een geïntegreerd uitleessysteem zodat juiste registratie gwaaarbord is. 

drie-deurs medicijnkast

Belangrijkste eisen voor een medicijnkoelkast

Temperatuur zeer nauwkeurig in te stellen
Optisch en akoestisch alarmsysteem
Voorzien van een slot
Eenvoudige registratie en monitoring

DIN 58345 voor medicijnkoelkasten

Omdat het koelen van medicijnen heel anders is dan het koelen van etenswaren zijn er internationale eisen waar een medicijnkoelkast of apothekerskoelkast aan moet voldoen. Dit eisenpakket heet DIN 58345. Met de vele opties die de medicijnkoelkasten van Veld Koeltechniek bieden zijn de kasten zo samen te stellen dat ze voldoen aan de veiligheidseisen conform DIN 58345.

Eisenpakket DIN 58345

Stabiele temperatuur
tussen +2 °C tot +8 °C
Bruikbaar in omgevingstemperaturen van
+10 °C tot +35 °C
Geluidsemissie van
minder dan 60dB(A)
Optisch alarmsysteem
bij te hoge of te lage temperaturen en stroomuitval gedurende min. 12 uur
Akoestisch alarmsysteem
bij te hoge of te lage temperaturen en stroomuitval gedurende min. 12 uur
Veiligheidsthermostaat
ter voorkoming van temperaturen lager dan +2 °C
Mechanische belastbaarheid draagroosters
min. 100 kg/m²
Slot
met slot afsluitbare deur
Registratiesysteem
vastlegging verloop van de temperatuur

De voordelen

  • Optimale en veilige bewaring
  • 24/7 bewaking
  • Eenvoudige registratie en monitoring

Waarmee kunnen wij u helpen?

Wilt u meer informatie over ons assortiment medische kasten en de mogelijkheden? Wij helpen u graag!

Optimale en veilige bewaring van medicijnen

Het RIVM schrijft voor dat vaccins in het het donker bewaard moeten worden op een temperatuur tussen +2 °C tot +8 °C. Belangrijk is dat gedurende het gehele productie- en bewaringsproces de cold chain niet onderbroken wordt. Veel medicijnen die bij apotheken op voorraad liggen moeten ook gekoeld bewaard blijven. De temperaturen kunnen verschillen per medicijn en komen heel nauw. Bij een apotheek of huisarts ligt voor duizenden euro’s aan griepvaccins, insuline, reizigersvaccins en medicijnen die absoluut gekoeld bewaard moeten worden. Patiëntveiligheid altijd voorop en als de temperatuur buiten de +2 °C tot +8 °C komt gaat de hele voorraad verloren. De schade is dan enorm, maar ook voor patiënten kan dit grote gevolgen hebben wanneer zij hierdoor cruciale medicatie mislopen. 

Hand met injectienaald

Betrouwbare koeling voor medicijnen en vaccins

Een goede bewaring van medische middelen, vaccins en medicijnen is cruciaal voor de farmaceutische sector. De juiste bewaartemperatuur is daarbij van levensbelang. Betrouwbare koel- en vriesmeubelen die een constante nauwkeurige temperatuur waarborgen zijn dan ook noodzakelijk. Een standaard koelkast voldoet niet als het gaat om opslag van medicijnen omdat de gehele koelkast hier nooit dezelfde temperatuur heeft. Bovendien beschikt deze niet over een temperatuurbewaking. De Veld Exclusive medicijnkoelkasten waarborgen een stabiele temperatuur in de gehele koelkast, nauwkeurige temperatuurbeheersing en betrouwbare bewaking dat alles optimaal werkt. 

Strips met tabletten

Betrouwbare bloedbank koelkast

Belangrijke kenmerken van bloedkoelkasten (ook wel bloedbank koelkasten genoemd) zijn een stabiele temperatuur, akoestische en visuele alarmen bij te hoge of lage temperatuur, stroomuitval of een deur die te lang open blijft staan. Reden om voor een professionele bloed of plasmakoeling te kiezen in plaats van voor een standaard (witgoed) koelkast is dat een standaard koelkast niet in de gehele koelkast dezelfde temperatuur heeft. Het kan tegen de achterwand tegen het vriespunt zijn en op hetzelfde moment boven in de koelkast wel een aantal graden hoger. Bij een speciale medische koelkast is de temperatuur overal wel gelijk. De fabrikant kan de gewenste minimum- en maximumtemperatuur nauwkeurig instellen binnen een voorgeschreven range.

 

Bloedkoelkasten en plasmavriezers

Plasmavriezers

Plasma kan zes dagen gekoeld bewaard blijven. Ingevroren is het mogelijk bloedplasma één jaar te bewaren. Belangrijke kenmerk van een (bloed)plasma vrieskast is het grote vriesbereik (-25 °C/-40 °C/-75 °C/-86 °C). Ook zijn deze vriezers uitgerust met een alarm dat zowel een akoestisch als visueel alarm geeft bij te hoge of te lage temperaturen. Het apparaat geeft ook een signaal wanneer de deur te lang open blijft staan of de stroom is uitgevallen. In veel gevallen kan een plasmavrieskast zo uitgerust worden dat ook wanneer u niet op locatie bent u per SMS of e-mail een signaal krijgt. Voor het ontdooien van plasma zijn er speciale plasma ontdooiers. Bij Veld Koeltechniek vindt u verschillende plasmavriezers die een betrouwbare opslag van bloedplasma verzekeren.

Lab incubators voor bloedplaatjes


Bloedplaatjes zorgen ervoor dat bloed stolt door zich aan een wond te hechten en een korstje te vormen. Om stolling bij het bewaren tegen te gaan moeten ze in een schuddende toestand bewaard worden. Bloedplaatjes worden niet gekoeld of bevroren bewaard, maar in zogenaamde bloedshakers die ervoor zorgen dat er continu beweging is. Een lab incubator zorgt voor een continue temperatuur van 22 °C. Lab incubators kunnen ook voor andere medische materialen, die bij een constantie temperatuur moeten worden bewaard, gebruikt worden .

 

Bloedbewaarkast en incubators

Optimale en veilige bewaring van bloed en plasma

Jaarlijks vinden er in Nederland meer dan 700.000 bloeddonaties plaats. Het gedoneerde bloed wordt verwerkt bij de bloedbank. Het bloed van een donor wordt bijna nooit in zijn volledigheid gebruikt. Patiënten hebben namelijk vaak maar één bestanddeel nodig. Bloed wordt daarom gescheiden in drie bestanddelen (rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes). Deze moeten allemaal op verschillende manieren bewaard worden.

Plasma- en bloedplaatjes donatie

Naast gewone bloeddonatie kan men ook een plasmadonatie doen. Hierbij wordt tijdens het doneren het plasma uit het bloed gehaald. De rest gaat terug in het lichaam van de donor. Uit het plasma worden vervolgens de bloedplaatjes gehaald. De bloedplaatjes worden gebruikt voor transfusie en met het plasma worden geneesmiddelen gemaakt. Plasma geven is erg eenvoudig en kan veel vaker dan bloed doneren.

Waar wordt bloed voor gebruikt?

Rode bloedcellen: bij ernstig bloedverlies door bijvoorbeeld een ongeluk of operatie of wanneer iemand zelf niet genoeg rode bloedcellen aanmaakt. Rode bloedcellen van zeer zeldzame types worden ingevroren zodat het langer bewaard kan blijven.
Plasma: voor patiënten met brandwonden of met zeer veel bloedverlies en het wordt gebruikt bij het maken van medicijnen zoals infectieremmers. Plasmamedicijnen gaan naar ziekenhuizen, apothekers en het RIVM.
Bloedplaatjes: deze gaan naar mensen die door bijvoorbeeld chemotherapie een ernstig tekort hebben aan bloedplaatjes.
Wetenschappelijk onderzoek: Mits een patiënt hier toestemming voor geeft kan bloed gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Onderzocht wordt dan hoe bloedtransfusie en behandeling van ziekten verbeterd kan worden.
(Bron: Sanquin)

Bloed dat bij bloedbanken gedoneerd wordt komt uiteindelijk bij het bloedlab van een ziekenhuis terecht. Bij beiden wordt er dus een voorraad bewaard. Ziekenhuizen bestellen dagelijks bloed. Alles wat eruit gaat wordt aangevuld. Ze hebben meestal een flinke koeling vol met zakjes bloed(bestanddelen). Ieder bestanddeel vraagt een andere manier van bewaren.

  • rode bloedcellen: kunnen 42 dagen bewaard worden bij 2 °C tot 6 °C
  • plasma: kan zes dagen bewaard blijven of ingevroren bij -25 °C één jaar
  • bloedplaatjes: kunnen slechts vijf dagen bewaard blijven bij een temperatuur van 22 °C in een schuddende toestand.

Voor de kwaliteit van de rode bloedcellen, het plasma en de bloedplaatjes is het belangrijk dat de bewaringscondities optimaal zijn. Omdat deze per bestanddeel verschillen hebben bloedbanken, ziekenhuizen en laboratoria verschillende koelkasten, vrieskasten en soms zelfs verwarmingskasten of dooikasten nodig. In sommige gevallen biedt een combikast hier een uitkomst. De temperaturen komen erg nauw. Patiëntveiligheid staat bij het bewaren van bloedbestanddelen altijd voorop. Veld Koeltechniek heeft verschillende koelkasten en vrieskasten voor een betrouwbare opslag van bloed.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Wilt u meer informatie over ons assortiment medische kasten en de mogelijkheden? Wij helpen u graag!