FAQ

Mijn koeling doet niks

 • Controleer of de stekker goed in uw koelapparaat en in het stopcontact zit. Is dit in orde? Controleer dan of er spanning staat op het stopcontact.
 • Test de spanning met een ander elektrisch apparaat of een spanningsmeter. Is er geen spanning? Controleer dan de groep in uw meterkast. Zit er wel spanning op? Dan is er iets mis met uw koeling. Neem contact op met onze serviceafdeling: 0544-476 476.

Mijn koeling werkt niet goed

Controleer de volgende zaken:

Verlichting of indicatielampje brandt niet

 • Zit de stekker goed in de koeling en het stopcontact? Staat er spanning op? In dat geval werkt de koeling en volstaat het vervangen van de lamp.
 • Vervang de lamp.

Voor de volgende modellen hebben wij een handleiding beschikbaar:

Koeling maakt lawaai

Lawaai wordt vaak veroorzaakt door een blokkade van een onderdeel:

 • Zorg ervoor dat de ventilator vrij kan draaien
 • Controleer of een kabel geblokkeerd is
 • Verplaats indien nodig producten
 • Is er ijsvorming? Ontdooi de koeling.

Indien u blokkade bij draaiende delen wilt verhelpen, schakel eerst uw apparaat uit!  

Blijft de koeling lawaai maken? Neem contact op: 0544-476 476 en vraag naar de Service afdeling.

Koeling is te koud

 • Controleer de instelling van de thermostaat. Is deze te koud afgesteld, stel hem bij.
 • Is de thermostaat goed afgesteld? Controleer of de gemeten waarde de werkelijke waarde is.

Bijvoorbeeld: De thermostaat geeft -18 graden aan, maar de koeling koelt volgens u te hard. Mogelijk is de thermostaat defect. Controleer de temperatuur met een andere thermometer.

Koeling is te warm

 • Controleer de instelling van de thermostaat. Is deze te warm afgesteld, stel hem bij.
 • Is de thermostaat goed afgesteld? Controleer of de gemeten waarde de werkelijke waarde is. Meet de temperatuur met een andere thermometer. Is er verschil? Waarschijnlijk is de thermostaat defect. Neem contact op: 0544-476 476.

Klopt de temperatuur? Controleer de volgende zaken:

 • Belading: Stapel producten niet boven de laadlijn.
 • Vervuiling: Een vuile condensor vergroot de kans op oververhitting van uw koelsysteem. Maak deze daarom regelmatig schoon. Zo reinigt u uw condensor.
 • Plaatsing: Plaats koel- en vriesapparaten niet buiten, niet in direct invallend zonlicht, te dichtbij een warmtebron of in een te warme ruimte. Zet de koeling ook niet in de tocht zoals naast de deur of boven de airco.

Koeling produceert ijsvorming

 • Controleer de sluitingen(deurdeksels).
 • Controleer de deurrubbers. Maak ze regelmatig schoon met een doek en neutrale reinigingsproducten. Zijn de rubbers gescheurd of sluiten ze niet goed meer aan? Vervang de rubbers. Rubbers zijn te bestellen bij via de pagina Spareparts.
 • Zorg dat koude lucht goed kan circuleren en warme lucht weg kan.
 • Ontdooi de koeling. Volg de instructies van de gebruiksaanwijzing.

 

Koeling lekt water

 • Controleer of de afvoer van de koeling verstopt zit.
 • Demonteer de onderplaat en kijk of de afvoer vrij is. Verwijder vuil.
 • Heeft u een vaste afvoer? Spoel deze door.
 • Is er ijsvorming? Ontdooi uw koeling.

Indien u de lekkage wilt verhelpen, schakel eerst uw apparaat uit!

Op mijn (glas)deur/deksels zit condens

Condensvorming is nagenoeg onvermijdelijk. De juiste plek, temperatuur en goed onderhoud verminderen condensvorming. Op onze pagina met onderhoudstips hebben we een aatal tips opgenomen die condens vorming kunnen verminderen. Lees meer over condensvorming.

Foutcode in de regelaar

 • Reset de regelaar.
 • Haal de stekker eenmalig uit de koeling/spanning er af.
 • Raadpleeg de handleiding.
 • Komt u er niet uit? Neem contact op: 0544-476 476.

Bellen vanwege een storing

Wilt u bellen vanwege een storing? Met het juiste merk en typenummer van uw koelinstallatie kan onze serviceafdeling u sneller helpen. Houd de volgende gegevens paraat:

 • Uw NAW-gegevens
 • Merk en typenummer apparaat
 • Serienummer apparaat

Veelal kunt u de gegevens van uw koel- of vriesapparaat aan de binnenzijde van de kast vinden, maar dit kan ook aan de achterzijde zitten.

U kunt contact opnemen via dit telefoonnummer: 0544-476 476.

Onderdelen bestellen

Wilt u onderdelen bestellen uit ons magazijn? Dat kan. De belangrijkste onderdelen van de merken Arneg, Afinox, Brema, Elcold, Esta, Keyfrost, Oscartielle en Celltherm worden op voorraad gehouden.

Uw aanvraag kunt u mailen naar onderdelen@veld.nl. Het is van belang om het merk, het type en het serienummer door te geven. Veelal kunt u deze gegevens aan de binnenzijde of achterkant van de kast vinden.

Condensvorming

Opstelling vriezer

 • Zet de vriezer in een goed geventileerde ruimte met een lage R.V.
  Bekende plekken die problemen opleveren zijn kelders, schuurtjes, (afwas)keukens, buitenlucht (veelal ruimtes met een hoge R.V.).
 • Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer (>10cm).

Temperatuur glazen deur / deksel

 • Stel de vriezer zo “warm” mogelijk in (afhankelijk van het product). Een vries temperatuur van -27°C is weinig zinvol voor een langere houdbaarheid van het product maar veroorzaakt wel een koudere glasdeur/deksel en dus eerder condensvorming. Op het product staat de minimale bewaartemperatuur vermeld (veelal< -18°C). De optimale vries temperatuur kan ook nog eens een energiebesparing opleveren van meerdere procenten omdat de vriezer minder vaak aanslaat.
 • Ventilatie van de deur/deksel met “warme” omgevingslucht door natuurlijk ventilatie of met een kleine ventilator kan ook de condensvorming tegengaan.
 • Het vervangen van de glazen deur/deksel voor een geïsoleerde niet doorzichtige aluminium model (mogelijkheden afhankelijk van type vriezer).
 • Het uitvoeren van de vriezers met dubbele beglazing (thermopane) deur/deksel en glasverwarming (mogelijkheden afhankelijk van type vriezer).

Indien bovenstaande adviezen nog niet het gewenste resultaat opleveren kunt u contact op nemen met de service afdeling van Veld Koeltechniek. Geef bij de melding altijd het type vriezer op met het serienummer, op deze manier kunnen wij u snel verder helpen!

Wij zijn telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0544-476 476 of per e-mail service@veld.nl.

Over Condensvorming

Condensvorming is een onvermijdelijk natuurkundig verschijnsel dat onder specifieke (weers) omstandigheden optreedt.Condensvorming is een onvermijdelijk natuurkundig verschijnsel dat onder specifieke (weers) omstandigheden optreedt.Om het probleem van condensvorming beter te begrijpen hieronder een beknopte theoretische uitleg van het mechanisme achter condensvorming. De ons omringende omgevingslucht kan afhankelijk van de luchttemperatuur een maximale hoeveelheid waterdamp bevatten (100% Relatieve Vochtigheid (RV)). De laagste temperatuur in een ruimte bepaald uiteindelijk de maximale hoeveelheid waterdamp in de omgevingslucht (dauwpunt), het overtollige waterdamp zal middels condensvorming op het koudste punt neerslaan.
Onderstaande tabel laat dauwpunten zien bij bepaalde omgevingscondities van luchttemperaturen in combinatie met een relatieve vochtigheid (RV).

Relatieve luchtvochtigheidsgraad (RV) / Luchttemperatuur

 RV10°C15°C20°C25°C30°C
 40%-3,01,56,0 10,515,0
 50% -0,5 4,5 9,5 14,0 18,5
 60% 2,5 7,5 12,0 17,0 21,5
 70% 4,5 9,5 14,5 19,5 24,0
 80% 7,0 11,5 16,5 21,5 26,5
 90% 8,5 13,5 18,5 23,5 28,5
 100% 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0

 

Gemiddelde R.V. voor NL

BinnenBuiten
Winter50 % ..60%80 % ..90%
Zomer50 % ..60%70 % ..80%

Voorbeeld:

Lucht temperatuur = 20°C
R.V. = 50%
Dauwpunt = 9,5°C

 

Condensor reinigen

Koelapparatuur heeft een condensor die warmte afvoert. Zorg dat warmte voldoende kan wegstromen, bij voorkeur naar de buitenlucht. Plaats de condensor hoe dan ook niet tegen de muur en vermijd inkapselen door bijvoorbeeld dozen. Maak de condensor bovendien geregeld schoon, bij voorkeur met een zachte borstel, zodat verstopping wordt voorkomen. Vindt warmteafvoer niet of onvoldoende plaats, dan gaat dit ten koste van de koelcapaciteit en is er meer energie nodig om de installatie goed te laten functioneren. Bij een slechte afvoer van warmte is er zelfs kans dat het koelsysteem uitvalt.

Plexiglas reinigen

Bij het schoonmaken van het plexiglasraam mogen geen chemische schoonmaakmiddelen, glasreinigers of spiritushoudende schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Schoonmaakmiddelen mogen geen weekmakers bevatten. Een verbrossing of scheurvorming in de plexiglasramen zou het gevolg zijn.

Maak de plexiglasramen met veel water, een schone spons en een zachte doek schoon.

 

Hoe ontlast ik mijn koeling bij tropische temperaturen?

Net als mens en dier gaan ook koelinstallaties gebukt onder tropische temperaturen van boven de 30˚ C. Gelukkig helpt Veld Koeltechniek haar relaties om bij een dergelijke hitte het hoofd koel te houden. En… nog belangrijker dat uw koelinstallatie naar behoren functioneert!

Om te voorkomen dat uw koelinstallatie de grenzen van zijn ontwerpcondities bereikt, adviseren wij u allereerst:

 • De cel- en meubeldeuren zoveel mogelijk dicht te laten;
 • Open de deuren zo kort mogelijk.

Condensor schoon

Op uw dak bevindt zich de condensor waar de warmte uit uw koelinstallatie wordt afgegeven aan de buitenlucht. Om te voorkomen dat de installatie op hoge druk uitvalt, is het van belang:

 • De onderkant van de condensor goed schoon te houden.

Ook al is de condensor dit jaar al gereinigd, dan kan er toch al weer een stofmat onder zitten. U verwijdert de stofmat:

 • Met een zachte stoffer, zonder kracht te zetten. Denk er wel om, om met de lamellen mee te vegen.

Meer tips over het reinigen van uw condensor vindt u hier.

Watersproeier

Heeft u een oudere installatie waarvan de condensor niet optimaal functioneert, omdat er hogedruk problemen ontstaan tijdens (zeer) warme dagen dan adviseren wij u:
Preventief een watersproeier(s) boven op uw condensor te plaatsen. Zo kunnen zowel de condensor als het dak goed met water worden gekoeld .
Het is belangrijk dat u de sproeier ’s morgens meteen aanzet. Als er zich hogedruk problemen hebben voorgedaan, duurt het geruime tijd voordat u de koelinstallatie weer in gebruik kan nemen!

Mochten er zich hoe dan ook storingen met uw koelinstallatie voordoen, dan belt u natuurlijk direct met Veld Koeltechniek via 0544-476476. Onze servicemonteurs staan altijd in de startblokken om u te helpen.

Montage tips voor afdichten

Heeft u hulp nodig bij het vervangen van afdichtingen voor deuren en lades van uw koeling?
Zorg ervoor dat u de afdichtingen altijd eerst in de 4 hoeken van de koeling bevestigd. Begin daarna pas met het bevestigen van de afdichting in de lange zijdes. (zie afbeelding deur rechts)

Indien u meer hulp nodig heeft.
Download hieronder dan het pdf-bestand met extra uitleg.

Het op de juiste manier te werk gaan bij de montage van afdichtingen voorkomt namelijk veel ergernissen.

Handleiding montage van afdichtingen

Links is fout, rechts is goed

Vragen over La Squadra?

Contact schepijsvitrine

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tekst

Vragen over koeltoonbanken?

Vraag advies

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Vragen over koelwerkbanken?

Vraag advies

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Vragen over koelvitrines?

Vraag advies

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Aanvraagformulier koel- of vriescel

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Vragen over horecakoelkasten?

Vraag advies

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.