Shockproof en verantwoord koelen in Gronings ziekenhuis

Shockproof en verantwoord koelen in Gronings ziekenhuis

Eten koelen voor patiënten in aardbevingsgebied – in de provincie Groningen is het een hot item. Dat vraagt om koeltechniek die tegen een stootje kan. In een ziekenhuis gaat het verder over gezond blijven of worden; in Scheemda lukt dat mede dankzij duurzaam bouwen, duurzame voeding én supersnel koelen. Het faillissement van een tussenpartij leidde hierbij wel tot een onverwachte shock…

Gezond genezen, werken & bezoeken

Bij de bouw van het ziekenhuis in Scheemda stond 1 ding centraal: de patiënt. Want als die zich lekker voelt, wordt hij sneller beter. Dus heeft het nieuwe regioziekenhuis nu bijvoorbeeld alleen nog maar kamers voor slechts 1 of 2 personen, gratis tv én een nieuw voedingsconcept. Dat betekent hier: keus in eten én in het eetmoment. Samen vormden ze ook een deel van de weg naar een ander doel; de best mogelijke omgeving bieden voor duurzaam werken, genezen en bezoeken. 

Vers, warm & voor ’t grijpen

Op elk moment van de dag kan de patiënt hier eten bestellen. Dat moet natuurlijk smaken alsof het zó uit de pan komt. En dat terwijl het tussendoor is vervoerd naar het ziekenhuis en hier is geportioneerd, teruggekoeld, op maat samengesteld en warm gemaakt. Ga er maar aan staan om het eten dan steeds op de juiste temperatuur te houden. In de brasserie van het ziekenhuis is dat een stuk makkelijker: hier mogen bezoekers hun gekoelde eten zelf pakken. 

 

Duurzame omgeving

Mensen gezond maken én houden vraagt om een duurzame omgeving.  Samen met de wensen rondom gekoelde voeding levert dit interessante vraagstukken op. En dan hebben we het nog niet eens over de door aardbevingen geteisterde omgeving, die vraagt om leidingen die een beetje beving weerstaan…

Koelinstallatie-Ommelanderziekenhuis

Klant aan het woord:

Het vertrouwen van Jan Bijkerk

“Afspraak is bij ons afspraak. Erg prettig te merken dat dit ook voor Veld geldt, zelfs nadat de hoofdaannemer in systemen voor de voedseldistributie failliet ging! In het voortraject dacht Veld al mee over de ontwerptekeningen. Dat gaf over en weer zo veel vertrouwen, dat we Veld na dat faillissement rechtstreeks voor ons verder lieten gaan. En wie de techniek plaatst en installeert heeft hiervoor dus de beste kennis in huis; logisch dat ze dan ook het onderhoud voor ons mogen doen.”

Jan Bijkerk

Heel chill, die blast chiller

Gelukkig bood Veld Koeltechniek uitkomst. Allereerst via koudetechniek in de vorm van: portioneerruimtes, een koude keuken, koel- en vriescellen en een inrij-blast chiller (snelkoeler waar je met eten zó inrijdt). Verder fonkelen langs de muren van de brasserie nu handige wandkoelingen. Voor deze successen werkten we in een partnership met een grootkeukenleverancier. De footprint blijft ondertussen klein, omdat er weinig energie verloren gaat. En het leidingwerk tussen de losse gebouwen en centrale koelinstallaties? Dat heeft nu ruimte genoeg om mee te bewegen bij hevige trillingen. 

Koffiedrinkende dames Ommelanderziekenhuis

Goed voor mens en gebouw 

Dankzij strategisch denkwerk en slim geplaatste techniek is het ziekenhuis nu ook op installatiegebied gezond en verantwoord bezig voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Aardbevingproof. Met eten voor het grijpen in de brasserie. En topkwaliteit maaltijden aan het bed. Dat blijft trouwens zo; we verzorgen namelijk ook het totale installatieonderhoud. 

Wij helpen u graag verder