Mijn product en vakmanschap in de spotlight dankzij de dry aged kast

Midden in Grand-Café en Stadsbrouwerij Hendrixen in Doetinchem steelt een nieuwe dry aged kast de show. Door de prachtige stukken vlees in het zicht van zijn gasten te drogen, creëert ondernemer Rick Hendrixen een ambachtelijke sfeer vol vakmanschap. ‘Bovendien kunnen we onze gasten op deze manier blijven verrassen.’
Met een assortiment van zo’n honderd bieren, waarvan acht zelf gebrouwen, draagt Grand-Café Hendrixen in Doetinchem de naam stadsbrouwerij met trots. Niet alleen met de diversiteit aan bieren is Hendrixen onderscheidend. Ook in de keuken, met een creatieve Franse inslag, wordt met uitgebreide kennis en veel passie gewerkt om gasten steeds weer te verrassen. Ondernemer Rick Hendrixen zocht al langere tijd naar een manier om zijn menukaart naar het volgende level te tillen en vond zijn kans in gerechten met vlees uit een dry aged kast.
‘Twee jaar geleden kwam dat idee bij me op’, vertelt de jonge ondernemer enthousiast. ‘Eén van onze keukenmedewerkers is enorm geïnteresseerd in barbecueën, smoken en dat soort zaken. Dus de stap naar dry aged vlees was een logische, maar dan ga je online zoeken en verdrink je al snel in alle informatie. Daardoor konden we eigenlijk geen goede keuze maken’, zegt Hendrixen eerlijk.
‘Uiteindelijk kwam ik terecht bij Veld Koeltechniek en zij wisten mij met hun kennis en expertise te overtuigen om simpelweg te beginnen met een stekkerklare rijpkast. ‘Er kwam steeds wat tussen, waardoor we de stap niet maakten. Toch bleef de wens om écht een mooi product op tafel te zetten continu aanwezig. Dankzij de adviezen van Veld Koeltechniek werd de stap een stuk kleiner en konden we heel snel en eenvoudig beginnen. We deden de stekker in het stopcontact, stelden de kast in en 30 minuten later kon het vlees erin. Zo simpel kan het soms zijn.’

 

 

Dry aged kast straalt ambacht en vakmanschap uit

De gloednieuwe dry aged kast staat in het middelpunt van de belangstelling in het Doetinchemse Grand-Café. ‘Door het vlees in deze kast te presenteren in de zaak, laten we zien welke producten wij gebruiken en dat we graag iets extra’s bieden. Dry aged vlees is een bijzonder stukje vlees en er is vakkennis voor nodig om goed te kunnen verwerken in passende gerechten. Door het zo in het zicht te zetten, stralen we dat ook uit. Heel ambachtelijk!’
‘Een gerecht met dry aged vlees bedenken en aanbieden, is best eenvoudig. Je kan het vlees simpelweg inkopen bij de slager. Maar zelf je eigen vlees drogen, is een ander verhaal. Bijna niemand doet dat, dus dat maakt ons absoluut onderscheidend. We hebben het wiel niet uitgevonden en lopen zeker niet voorop met trends, maar we bieden onze gasten wel graag iets extra’s’, vindt de ondernemer.
Gasten reageren dan ook erg enthousiast op deze nieuwe ontwikkeling bij Hendrixen. ‘We hebben een heel diverse doelgroep: van 25 tot 75 jaar. Een deel van onze gasten blijft graag bij het bekende, maar we hebben ook veel vaste gasten die toch graag zo nu en dan iets anders willen proberen. Zeker die laatste groep reageert positief op de kast. Er is absoluut veel aandacht voor het product dankzij de kast in de zaak.’

dry-aged-vlees

Onderscheidend vermogen én meer omzet


De gasten die een gerecht met het gerijpte vlees bestellen, geven enkel lovende reacties. ‘Voor ons doen is dit echt een bijzonder gerecht, dus het is heel fijn dat het in de smaak valt.’ Behalve onderscheidend vermogen ten opzichte van de andere horecazaken in dezelfde straat, levert de dry aged kast ook beleving, variatie in de kaart en extra omzet op. ‘Voor in principe hetzelfde stuk vlees kunnen we nu met gemak vijf euro extra vragen. Natuurlijk moeten we het wel actief aanprijzen, maar dry aged vlees heeft ook gewoon een goed verhaal. Onze medewerkers zijn heel enthousiast over de nieuwe producten en gerechten, dus dat aanprijzen aan tafel gaat eigenlijk vanzelf’, zegt Hendrixen trots. In een week verkoopt hij om en nabij honderd stukken dry aged vlees.
‘We zijn begonnen met het laten rijpen van ribeyes, die we onder andere gebruiken voor onze Bokbieravond. Tijdens die avond heeft ieder bokbiertje dat wordt geproefd, een bijpassende gang. Bokbier en dry aged ribeye is een prachtige combinatie.’ Daarna gaat Hendrixen aan de slag met entrecôtes in de dry aged kast. ‘Het is heel eenvoudig variëren, zo blijven we ook steeds verrassen.’
De Doetinchemse ondernemer vindt een dry aged kast een kans voor veel collega’s. ‘Tenminste, als het past bij je concept en de doelgroep kan het zeker een mooie aanvulling zijn op het menu. Met de glazen droogkast heb je bovendien een fantastische eyecatcher in de zaak, waarmee je het product, je vakmanschap en het ambacht in de spotlights zet’, besluit hij enthousiast.

De Veld Exclusive Dry Aged kast Evo is een rijpkast voor vlees voor iedere horecaondernemer binnen handbereik. Deze unieke kast is speciaal ontworpen voor en exclusief verkrijgbaar bij Veld Koeltechniek. De rijpingskast heeft een volledige glazen vitrine en geeft de gast perfect zicht op de prachtige stukken gerijpt vlees. De kasten hebben een strak design en zijn in meerdere kleuren te leveren waardoor ze goed passen in ieder interieur.

Ook benieuwd naar de Veld Exclusive Dry Aged kast