Koelcellen van het Badhuys bestand tegen zout en zand

Koelcellen van het Badhuys bestand tegen zout en zand

De keuken van een horecazaak inrichten met koelcellen en vriescellen? Easy. Maar wat als het gaat om een strandpaviljoen op een autoluw eiland? En als zand en zout roet in het eten gooien? Dan koppel je de kennis van koeltechniek (Veld) aan die van keukeninrichting (Metos), spreid je de risico’s van uitval en zet je de compressoren binnen. O ja, en als bonus hergebruik je vrijkomende warmte voor koudere momenten.

Koelen met plezier

Rijkswaterstaat vroeg strandpaviljoen het Badhuys op Vlieland om te verkassen. De reden? Ophopend duinzand. Compleet nieuw bouwen bleek toen slimmer. Via Metos, specialist in keukeninrichting, mocht Veld Koeltechniek vervolgens meedenken over de nodige koel- en vriesinstallaties. Aan het Badhuys stelden we daarom allerlei vragen om de plannen en oplossingen scherp te stellen. Het uitgangspunt van de eigenaar? Een schitterend paviljoen neerzetten, waar je als ondernemer niet tegen grenzen of capaciteitsproblemen aanloopt, waar het fijn werken is voor de werknemers en waar de gasten heel blij vandaan vertrekken.

Klant aan het woord:

Jos Sauer van Metos kitchen intelligence over de samenwerking:

“De keuken van het nieuwe Badhuys ontwerpen en inrichten was voor ons leuk. Inrichten deden we samen met Veld Koeltechniek, onze vaste partner. Waarom? We hebben ervaren dat ze de beste zijn op het gebied van een langdurige relatie, service en communicatie. Veld loopt bovendien voorop in innovatie. Allereerst in ‘groen’ energieverbruik en natuurlijke koudemiddelen. Daarnaast in innovatie rondom het zogeheten blurring in de supermarkten, die meer de foodkant op gaan. Dat geeft vertrouwen.”

Leon Westers van het Badhuys/Westcord hotels over de samenwerking:

“Ik vond het prettig werken. Metos kwam elke week met de watertaxi naar Vlieland voor een bouwvergadering. Samen met Veld, de bouwonderneming en de installateur bedachten ze oplossingen. Zo keken ze bijvoorbeeld waar de filters voor de luchtafzuiging het beste geplaatst konden worden. En omdat Heineken en Frumona ook installaties met motoren in het rijtje bij de koeltechniek moesten hebben, besloten we hier een aparte ruimte voor te maken. Prettig dat Metos en Veld bij dit alles met ideeën kwamen.”

Ideale koelinstallaties voor strandklimaat

Er zat wel een hobbeltje in het verhaal: de zilte zeelucht en het zand helpen niet bepaald mee aan de levensduur van koelinstallaties. De grootste nachtmerrie voor elke horecaondernemer is dan ook dat de hele zaak plat ligt als de koeltechniek door deze of andere oorzaken defect gaat. ‘Even’ een monteur sturen zit er immers niet meteen in: veerpont reserveren, ter plekke vervoer regelen, apparatuur en gereedschap mee zien te krijgen… Veld en Metos tackelden al deze uitdagingen en vonden oplossingen voor meer betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid. En daar rolde zelfs een duurzaam effect uit.

Energiezuinige koelcompressoren

Voor het risico op uitval bedachten we samen met Metos de plaatsing van verschillende – energiezuinige – koelcompressoren; als er dan eentje uitvalt, doen de andere het immers nog gewoon. Om de invloed van zout en zand te beperken, plaatsten we bovendien alle compressoren binnen, op een zolder. Een zeewaterbestendige coating op de condensors en compressoren deed de rest voor de bedrijfszekerheid. Om ervoor te zorgen dat de installaties goed blijven draaien, verzorgen we bovendien het onderhoud en de service.

Creatief koelen en verwarmen

Dankzij de coating en plaatsing in een binnenruimte gaat de koelapparatuur veel langer mee en daalt de kans op defecten. Bovendien wordt de zolder door de koelinstallaties nu heel warm. Die warmte gebruiken we om het gebouw in de koelere maanden te verwarmen. De beperkingen en nadelen van zo’n strandpaviljoen leidden dus tot creatieve oplossingen.

En gaat er toch eens iets stuk? Dan regelen we snel de overtocht voor een monteur en iemand die ons en ons gereedschap oppikt. Wij zorgen dus altijd voor de oplossing. Geen brug te ver. Of eh… geen eiland te ver.

Wij helpen u graag verder