Duurzame Coop is koelregels vóór dankzij duurzame klantrelatie

Een klein dorp in de Achterhoek. Een bekende supermarktformule. Een enthousiaste winkeleigenaar. En een monumentaal pand. Gaat dat samen met een duurzame toekomst? Ja. Dat bewijzen Coop Aalderink in Steenderen en Veld Koeltechniek. Hoe? Met onder meer een van de meest duurzaam afgeschermde vlees-wandkoelmeubelen in Nederland. En monteurs die het hoofd koel houden.

Vroeger rijdende winkel, nu duurzame super

De basis voor de Coop van de familie Aalderink ligt al in 1968; bij een oud busje, omgebouwd tot rijdende winkel. Toen dat in de jaren tachtig niet meer rendabel was, betrok het familiebedrijf de 130 m2 tellende feestzaal van een café. En nu? Nu is de grootgrutter 13 verbouwingen verder, heeft die een lange, duurzame relatie met Veld én heropende onlangs die ‘feestzaal’. Met buiten nog de monumentale uitstraling. En binnen een hypermoderne winkel met koelschappen en 1300 (!) m2 aan vers en andere waren. Klaar voor een duurzame toekomst en regels die er nog niet eens zijn!

Gevraagd: meer koelruimte, minder milieubelasting

In 2007 hielpen we de familie Aalderink al met een enorme verbouwing van de winkel. Nu, veertien jaar later, ging werkelijk alles eruit – tot aan tegelvloer, cv-ketel en plafond toe – om vanaf de grond weer opnieuw op te bouwen. Een grote wens van eigenaar Harold Aalderink daarbij? Meer assortiment gekoelde waren binnen dezelfde ruimte.

Ook wilde Aalderink alvast het verbod op freongas (R507) in koelingen vóór zijn, dat in 2030 in gaat. Ons eigen advies voegden we aan deze ideeën toe; advies over de naderende plicht om actiemeubels af te dekken en zo minder energie te verspillen. Met al deze wensen gingen we als koelpartner vanuit onze duurzame klantrelatie met Aalderink aan de slag.

Eerste winkels in NL met afgedekt actieschap

Met alle wensen in een blender verwerkt, is het resultaat nu één brok moderniteit en duurzaamheid. Zo zorgt een splinternieuwe CO2-installatie voor warmteterugwinning en is freongas uitgebannen. Verder heeft de winkel over de hele breedte één meter extra koeling, zonder dat dit ten koste gaat van het vloeroppervlak.

Meest bijzondere in retailland echter? De lage vleeskoeling met deuren, de zogeheten dagafdekking. De verse actieproducten die hier liggen, worden nu gekoeld zónder dat de warmte uit de winkel zich continu mengt met de koeltemperatuur. De winkel is hiermee een van de eerste in Nederland die dit heeft.

Van boodschap doen naar verantwoord winkelen

De dagafdekking en installatie met warmteterugwinning zorgen allereerst natuurlijk voor minder energieverbruik. En dus voor minder kosten voor de ondernemer. Dankzij de extra meters koeling breidde het assortiment bovendien flink uit. Ook voldoet de supermarkt nu aan alle milieueisen, zelfs aan die uit de (nabije) toekomst. Klanten moeten nu wel meer moeite doen bij het vleesschap, immers een deurtje opendoen. Dat vinden ze gelukkig gewoner. Ze reageren zelfs dat de winkel maatschappelijk verantwoord bezig is; iets waar veel klanten wel gevoelig voor zijn, merkte Aalderink.

Het mooiste compliment kreeg hij echter een week na de opening. Een klant zei: ‘Vroeger kwam ik hier een boodschapje doen; nu kan ik echt wínkelen!’ Zo is het precies. Want de consument hoeft weinig te merken van de duurzame koeltechniek, maar vindt het wel super dat mede hierdoor, in combinatie met ruimte-uitbreiding, gewoon alles in één winkel te vinden is. En dat in een amper 2000 mensen tellend dorp!

Klant aan het woord

Harold Aalderink, 4e generatie Coop Aalderink, over de samenwerking

“Al heel wat jaren ben ik klant bij Veld, ook voor het onderhoud. Wat me zo aanspreekt? Bijvoorbeeld het eerlijk zakendoen. En dat het bedrijf zo meedenkt vanuit het idee: ‘Hoe kunnen we dat het beste en goedkoopste oplossen?’ Dat is ook wel de Achterhoekse mentaliteit. We spreken dezelfde taal, letterlijk. Ik ben echt heel content met de jongens van Veld. Een andere aanbieder is misschien goedkoper, maar ik vind vertrouwen in de relatie belangrijker.”

Meer informatie? Wij helpen u graag!