Wil je de koelcapaciteit uitbreiden?

 

Iedere ondernemer kent het wel, overvolle koelkasten. Grote kans dat je hierdoor het overzicht op je voorraad verliest. Dit resulteert vaak in kwaliteitsverlies en derving. Bovendien heeft een overvolle koelkast vaak moeite om de gewenste temperatuur te bereiken, wat leidt tot meer energieverbruik en dus een hogere rekening. Tijd dus om je koelcapaciteit uit te breiden. Je kunt natuurlijk een extra koel- of vrieskast aanschaffen, maar je kunt ook overwegen om een koel- of vriescel voor je voorraad aan te schaffen. 

Koelcel of vriescel kopen

In veel gevallen begint de ontdekkingsreis voor de aanschaf van een koelcel of vriescel online. Hier vind je verschillende aanbieders van horeca-apparatuur die prima standaard oplossingen bieden. Afmetingen zijn vaak standaard en met een simpele stekkerklare koelunit ook gemakkelijk te installeren.

Wanneer je een afwijkende maat zoekt, meer koelcapaciteit wenst of wanneer de motor buiten het pand geplaatst moet worden, kom je bij een koeltechnisch specialist terecht. Hierbij heb je de mogelijkheid om af te wijken van de standaard maten. In veel gevallen zijn de opties oneindig. Zo kunnen cellen worden geplaatst op plekken die onbereikbaar leken. Denk hierbij aan kelders, zolders, onder de trap, in een niet haakse hoek etc.

Investering snel terugverdiend

Uiteraard is de investering een belangrijk aspect. Wanneer je een professionele RVS koelkast aanschaft heb je vaak aan één niet voldoende. De investering van een professionele RVS koelkast gaat al snel richting de 2500 euro. Vervolgens verbruikt een dergelijke koelkast behoorlijk wat energie en produceert de koelkast warmte in de omgeving. Kortom de energierekening stijgt, zeker wanneer je meerdere koelkasten aanschaft. Een stekkerklare koelcel is verkrijgbaar vanaf 3000 euro. Wanneer je de koelmotor buiten het pand plaatst (split opstelling) is het mogelijk om meerdere koelunits aan te sluiten. Hierbij gebruik je slechts één motor wat een positieve bijdrage heeft aan het energieverbruik. Tevens gaat een koelcel tientallen jaren mee. Ontstaan er problemen dan ligt dat vaak aan de techniek. Dat kun je gemakkelijk vervangen zonder dat je een hele nieuwe koelcel moet aanschaffen. De investering in een koel- of vriescel is hiermee al snel terugverdiend.

Belangrijke aspecten

Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal technische zaken. Een koel- en vriescel heeft namelijk altijd een vloer nodig wanneer hij op een ondergrond geplaatst wordt waar onder te komen is (bijvoorbeeld door een kruipruimte of op een verdiepingsvloer). Zonder vloer onstaan er problemen met condensvorming. Standaard zijn koel- en vriescellen uitgerust met een kunststofbeklede, watervaste antislipvloer. Deze vloer is uitermate geschikt wanneer er alleen kratjes worden geplaatst in de koelcel. Rijd je veel met een palletwagen de koelcel in, dan is een meer slijtvaste vloer van een ander materiaal aan te raden. Welke vloer je kiest is dus afhankelijk van de belastbaarheid van de vloer. Het gebruik van de cellen bepaalt ook mede de breedte van de deur en de wijze waarop deze te openen is. 

Splitopstelling

Kies je voor een koel- of vriescel waarbij de motor buiten komt te hangen, dan moet je er rekening mee houden dat de plek waar deze komt te hangen goed toegankelijk is om leidingwerk naartoe aan te leggen. Belangrijk bij het bepalen van de plek is ook om te checken of de motor daar geplaatst mag worden. Het is namelijk niet overal toegestaan om een motor buiten te plaatsen. Twijfel je over welke koeling het beste bij jouw wensen en behoeften past? Laat je adviseren over de samenstelling van de koel- en vriescel door een koeltechnische specialist.

Meer informatie over de mogelijkheden die er zijn om een koel- of vriescel af te stemmen op uw wensen vind je hier. 

Doorloop koel-of vriescel

Het is mogelijk om te kiezen voor een doorloop koel-of vriescel. Ook bij een maatwerk oplossing kan je kiezen voor een combinatie van beiden. Bij een doorloop koel- of vriescel is het mogelijk om er doorheen te lopen om in de vriescel te komen. Dit zorgt voor een natuurlijke warmtebrug wat bijdraagt aan het energieverbruik. Ook is het mogelijk om twee cellen naast elkaar te plaatsen. Verder is de frequentie van het openen van de deur erg belangrijk bij het bepalen welke koelcel en koelinstallatie je nodig hebt. Als de deur regelmatig open en dicht gaat of er wordt gewerkt in de koel- en vriescel dan heeft dat invloed op de binnentemperatuur. Als de temperatuur te veel daalt kan dit gevolgen hebben voor de producten in de koel- en vriescel.