3. Ventilatie voor frisse lucht
De kurk van de fles is het filter waardoor de wijn 'ademt'. Bevinden zich onaangename geurtjes in de wijnkoelkast, dan heeft dat invloed op de wijn. Het krijgt een onaangename smaak of de karakteristieke smaak van de wijn verdwijnt. Een goed ventilatiesysteem, waarmee veel wijnkoelkasten zijn uitgerust, zorgt voor voldoende frisse lucht.
4. Een optimale luchtvochtigheid
Naast temperatuur, licht en frisse lucht is ook de luchtvochtigheid in de wijnkast van belang. Wijnflessen met een kurk kunnen het best liggend bewaard worden zodat de kurk in contact blijft met de wijn en niet uitdroogt. De kurk moet continu vochtig zijn zodat de fles hermetisch afgesloten blijft. Een optimale luchtvochtigheid in de wijnklimaatkast is essentieel. Komt de luchtvochtigheid onder de 55% droogt de kurk uit en oxideert de wijn. Bij een vochtigheidsgraad boven de 80% wordt de kurk te vochtig. Er kan dan schimmel ontstaan. Voor het behoud van de etiketten is een optimale luchtvochtigheid ook belangrijk. Anders laten ze los.
5. Een trillingsvrije omgeving
Tot slot is het belangrijk dat wijn rustig kan liggen en niet ‘gestoord’ wordt. Trillingen verstoren de wijn wat invloed heeft op de smaak. Wijnkoelkasten zijn voorzien van een trillingsvrije ophanging van de compressor zodat de wijn met rust gelaten wordt en in een kalme, trillingsvrije omgeving op smaak kan komen.