Kies je voor een statische of een geforceerde koeling?

 

Als ondernemer kun je statische of geforceerde koelingen aanschaffen. Maar wat betekenen deze termen en waar moet je precies rekening mee houden bij het aanschaffen en het gebruik van deze koelingen? Na het lezen van deze blog weet je welke koeling het meest geschikt is voor de presentatie van jouw producten. 

 

 

Statische koelingen

Statisch betekent niet bewegend, onveranderlijk. Een statische koeling is een koeling waarbij de gekoelde lucht niet circuleert, waarbij de lucht als het ware naar beneden valt over de opgeslagen producten. De koeling komt veelal op temperatuur door leidingen die door de wanden lopen. Het voordeel is dat de opgeslagen producten nauwelijks uitdrogen en daarom nagenoeg geen gewicht verliezen. Veel slagers en viswinkels presenteren daarom hun producten in een toonbak met een statische koeling. Doordat een statische koeling de koude lucht over de producten laat vallen moet je rekening houden dat de producten minder snel op temperatuur komen. Het is aan te raden producten als vlees en ijs niet te hoog op te stapelen en ervoor te zorgen dat de koude lucht goed tussen de producten door kan. Wanneer een statische koeling veel open gaat kan het lang duren voordat de temperatuur weer op het gewenste niveau is.

 

Geforceerde koelingen

Geforceerd betekent onnatuurlijk oftewel door middel van een ventilator wordt de koude lucht van de verdamper door de koeling verplaatst. Dit wordt ook wel een geventileerde koeling genoemd. Een geforceerde koeling is de meest voorkomende koeling op de professionele markt. Met een geforceerde koeling komen de producten snel op temperatuur wanneer de koeling geopend is geweest. Ook zorgt de geforceerde koeling ervoor dat de circulatie van de kou optimaal is en een geforceerde koeling kan beter omgaan met hogere omgevingstemperaturen. Bij een geventileerde koeling kan de onverpakte producten snel uitdrogen door de luchtstroming in de koeling. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de koeling goed en zorgvuldig is afgestemd op de producten die in de koeling gepresenteerd worden.

 

Statische of geforceerde IJsvitrines

IJsvitrines verdienen extra aandacht als het gaat om je keuze voor een statische of geforceerde ijsvitrine. Ieder ijsmerk maakt zijn ijs tegenwoordig hoog gedecoreerd op. Het ijs komt dan vaak meerdere centimeters boven de ijsbak uit. Zoals je eerder hebt gelezen valt de kou in een statische koeling naar beneden. Dit betekent dat het hoog opgemaakte ijs zal smelten. Een statische koeling is daarom minder geschikt voor het prestenteren van hoog gedecoreerd ijs. De geforceerde vriezer zorgt er ook voor dat je bestand bent tegen hogere omgevingstemperaturen, wat in de zomer natuurlijk handig is.

Een ander belangrijke praktisch verschil is dat een statische ijsvitrine niet uitgepakt hoeft te worden na sluitingstijd. Een geforceerde ijsvitrine moet iedere dag na sluitingstijd uitgepakt en ontdooid worden, zodat deze goed blijft functioneren. Het ijs bewaar je dan in een ijsbewaarkast. 

Kortom er zit nogal wat techniek in een geforceerde of statische koeling en vriezer. Hulp nodig bij het vinden van een bijpassende koeling en/of vriezer naar jouw wensen en behoeften? Neem contact op met een specialist en laat je adviseren over welk type koeling het beste bij jouw producten past.