Kies je als ondernemer voor schepijs of handijs?

 

Kun je als ondernemer nu beter handijs of schepijs aan je assortiment toevoegen om je business te vergroten en welke mogelijkheden bieden de verschillende soorten ijs? Een vraag die veel ondernemers in deze tijd bezig houd. 

 

Handijs

De makkelijkste optie is natuurlijk hand ijs. Een mooie niet al te grote vriezer van bijvoorbeeld Ola, Nice of Boerderijs schuif je met al het gemak zo je zaak in. Veelal is de investering minimaal en de ondersteuning vanuit het merk is altijd goed geregeld. Je klant heeft een mooi assortiment die hij gemakkelijk zal herkennen. Als ondernemer brengt het je vooral gemak en snelheid. Alle soorten ijs zijn immers bij je grossier volop verkrijgbaar.
Je zou zeggen dat dit een win – win situatie is. Maar wat is nou de wens van je bezoekers, gast of klant? Wil die de keuze uit een merk waarmee die bekend is of is deze eigenlijk opzoek naar toegevoegde waarde?

Schepijs

De ambachtelijke ijssalons schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond en dat is natuurlijk ook niet helemaal voor niets. Ambachtelijk ijs maar ook bekende merken schepijs bieden je natuurlijk volop kansen om je te onderscheiden van de rest. Verschillende smaken gecombineerd met de lekkerste toppings doen veel klanten watertanden. Voor de ondernemer is het een hoofdbreker. Want de keuze van de klant kost vaak tijd terwijl je juist snelheid wil maken. Alleen een handijsje van hooguit twee euro draagt toch minder bij aan de omzet dan een paar mooie bollen schepijs verrijkt met meerdere lekkere toppings. Ook de marge van beide loopt enorm uiteen. Bovendien kun je het schepijs ook nog eens afstemmen op bijvoorbeeld de seizoenen en bied het volop mogelijkheden om te experimenteren. Schepijs vraagt natuurlijk ook een andere aanpak dan hand ijs. Zo moet je gaan nadenken over het aantal smaken, het merk ijs, de verschillende toppings en niet geheel onbelangrijk de schepijsvitrine.

IJsvitrine of handijsvriezer

IJsvitrines zijn tegenwoordig in grote getalen vertegenwoordigd bij verschillende aanbieders. Het gaat van eenvoudige modellen, voor niet al te veel geld tot aan modellen ter waarde van een mooie middenklasser auto. Om nog maar te zwijgen over een statisch of een geforceerd model. Veel startende ijsverkopers beginnen met een praktisch “instap” model in een afmeting die past in de zaak. Vroeger veelal de standaard witte vitrines welke vaak afbreuk deden aan uw met zorg samengestelde interieur. Vaak met 5 of 6 soorten goedkoop ijs welke niet te zien was omdat de ramen van de vitrines vol condensvorming zaten. Tegenwoordig is de keuze in vitrines echter een stuk groter. Mooie strakke machines met tal van opties. Ook om het condens op de ramen te voorkomen. Ook zijn ze vaak net zo makkelijk in te zetten als de vriezer bekend van het hand ijs. Ook de investering valt vaak mee, zo heb je al een schepijsvitrine vanaf €2500. Voor dat bedrag kunt u uw ambachtelijke ijs al prachtig presenteren.
Een hand ijs vrieskist zijn verkrijgbaar vanaf een slordige €600,00 maar deze bied u veel minder mogelijkheden om uw omzet een mooie boost te geven. Heeft u al nagedacht over wat uw klant bij u verwacht?