Maak je koeling zomerklaar

De zomer komt er aan en vanaf 28 april mogen voorzichtig de terrassen weer open. Als ondernemer ben je nu vast druk met het  "Corona Proof" maken van je terras, maar heb je ook aan je koeling gedacht? Met deze 7 tips is ook jouw koeling klaar voor de zomer en blijven de drankjes lekker koud!

1. Controleer je deurrubbers

Koelapparatuur met deuren of laden zijn voorzien van deurrubbers (afdichtingen) die er voor zorgen dat gekoelde compartimenten luchtdicht worden afgesloten. Op deze manier blijft de koude lucht in de koeling en de warme lucht er buiten. Voor de start van het zomerseizoen is het aan te raden alle deurrubbers te controleren op scheuren of missende stukken. Indien ze versleten zijn, adviseren wij deze direct te vervangen. Zo voorkom je dat de drankjes niet goed koud worden en er onnodig energie verspild wordt doordat je koeling te hard moet werken. Duurzaam en het scheelt ook geld!

2. Blokkeer de verdamper niet

Wij begrijpen goed dat je het liefste de complete capaciteit van jouw koeling benut. Zorg er alleen wel voor dat de verdamper in de koeling vrijgelaten wordt. Een verdamper zorgt voor de juiste koudecirculatie in jouw koeling. Als deze circulatie verstoord wordt, kan het zijn dat de temperatuur in de koeling niet overal constant is en niet alle uitgeserveerde dranken zijn dan op de perfect temperatuur. 
Is jouw koeling ook voorzien van een laadlijn? Zorg er dan voor dat je deze met het beladen niet overstijgt.

Hulp nodig bij het vervangen van jouw deurrubbers. Bekijk de tips in onze handleiding

3. Reinig de condensor

Tijdens de zomermaanden moet jouw koeling extra hard werken om warme lucht af te voeren. De condensor van jouw koeling is hiervoor essensieel. Het is dan ook aan te raden om de condensor regelmatig schoon te maken. Doe dit altijd met een zachte borstel, zodat je beschadigingen voorkomt. Plaats jouw koeling ook nooit direct tegen de muur, zodat er ruimte overblijft voor de condensor om de warmte af te voeren.

Meer tips om je condensor te reinigen vind je in onze FAQ

4. Check de koeling op ijsvorming

IJsvorming in de koeling zorgt ervoor dat deze niet goed koelt. Controleer daarom regelmatig of hiervan sprake is. 
Indien je last hebt van ijsvorming is het aan te raden je koeling te ontdooien. 
Heb je vaak last hebt van ijsvorming dan kan het zijn dat de koeling niet goed sluit. Controleer dan je deurrubbers nog eens goed op slijtage. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. 

5. Controleer rekken, laden en plateaus

Controleer alle (koelcel)rekken, laden en plateaus van jouw koelingen. Bij de zomerse drukte kan het voorkomen dat er haastig gewerkt wordt en daardoor deze onderdelen gaan schuiven. Je wilt niet dat de complete drankvoorraad valt.

6. Voorkom Legionella

Koelapparatuur als bijvoorbeeld ijsblokjesmachines hebben een tijd lang stil gestaan. Water in de waterleidingen kan daardoor langere tijd hebben stilgestaan. Het is daarom aan te raden om waterleidingen goed door te spoelen en het eerste geproduceerde ijs weg te gooien.

7. Deel deze tips met je collega's

Zorg ervoor dat al jouw collega's op de hoogte zijn van deze tips en waar nodig ook actie ondernemen. Zo voorkom je storingen in de zomermaanden zo veel mogelijk en kun jij je tijd besteden aan het bedienen van jouw gasten.

Twijfel je of jouw koeling goed werkt? Neem dan contact op met jouw koelleverancier voor het beste advies. Een goede koeling zorgt immers voor bedrijfszekerheid. In onze webshop vind je ook een ruim assortiment professionele koelmeubelen.