Wat is de ideale temperatuur van schepijs?

Je bent in het bezit van een mooie ijsvitrine om je ijs te presenteren. Je maakt het ijs zelf of koopt het bij een specialist in en je hebt de beste kwaliteit ijshoorntjes bakjes en lepeltjes. Kortom je kunt aan de slag. Al snel zul je merken dat je voorraad ijs in de ijsvitrine niet voldoende is en dat moet je gaan nadenken om een extra voorraad aan te leggen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk en waar loop je zoal tegenaan? IJs dat te warm wordt bewaard wordt zacht. IJs dat te koud wordt bewaard kristalliseert. Beide doen afbreuk aan de kwaliteit van je ijs in smaak en structuur. Wat is nu de ideale temperatuur en bewaarcondities van schepijs? Je leest het in deze blog

De ideale temperatuur van schepijs in je ijsvitrine

De voorraad in je ijsvitrine moet je eigenlijk zien als werkvoorraad. Deze bewaar je op een temperatuur waarbij je makkelijk kunt scheppen, waarbij je voldoet aan de warewettelijke richtlijnen en waarop het ijs een aangename structuur heeft om te eten. De ideale temperatuur hiervoor ligt tussen  de -12℃ en -15℃. Op deze temperatuur blijft het ijs in perfecte conditie en is het ook nog eens eenvoudig in mooie bollen te scheppen. Fijn, want je wil graag iedere klant snel aan een lekker schepijsje helpen. Bij extreme buiten temperaturen, welke in de zomer je omzet vaak een enorme boost geven, moet je wel wat spelen met de instellingen van je vitrine om dezelfde bewaartemperatuur te garanderen.

De ideale temperatuur van schepijs in een ijsbewaarkast

De voorraad om je vitrine aan te vullen heeft  andere bewaarcondities dan die in je ijsvitrine. Om je voorraad schepijs in optimale conditie te houden adviseren wij een schepijsbewaarkast waar je alleen het schepijs in zet. Waarom? Deze kun je instellen op een wat lagere temperatuur waardoor de kwaliteit van je ijs optimaal blijft. Daarnaast, als je de kast alleen voor ijs gebruikt, gaat hij alleen open wanneer je ijs uit je voorraad nodig hebt. Dit komt het vochtgehalte en een constante temperatuur in je kast ten goede. Zo blijft je schepijs in topconditie en voorkom je ijskristallen.

De temperatuur van de ijsbewaarkast voor schepijs stel je in tussen  de -22℃ en -25℃. De bewaarkasten zijn in veel verschillende uitvoeringen te vinden. Veelal zie je enkeldeurs RVS kasten aangevuld met een aantal extra schappen om zo een ideale de indeling te creëren. Let er wel op dat je bij een kast de mogelijkheid hebt om de schappen op de door jou gewenste afstand van elkaar kunt plaatsen. Zo hoef je geen concessies te doen in de hoogte van je opgewerkte ijs.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Naast de juiste temperaturen van je ijsvitrine en ijsbewaarkast vereist ook de omgevingstemperatuur aandacht. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste vriezers geschikt zijn tot een omgevingstemperatuur van +30graden? Als je naar de zomers kijkt van afgelopen jaren gaan we daar regelmatig over heen. Een vriezer moet zijn warmte kwijt kunnen aan de lucht in de ruimte waar hij staat. Is deze lucht erg heet door bijvoorbeeld een hittegolf zal je vriezer minder goed zijn werk kunnen doen. Een vriezer of vitrine die zijn warmte niet kwijt kan koelt minder goed. Dit komt natuurlijk niet ten goede aan de kwaliteit van je ijs. Denk er daarom ook eens over na hoe je om gaat met de temperatuur in je zaak. Deze zou je op extreem hete dagen relatief eenvoudig kunnen terugbrengen met een airco. Ook de kwaliteit van je vriezers en vitrines spelen hierbij een rol. Zijn deze uitgerust met een tropenuitvoering, dan kunnen deze ook bij hogere omgevingstemperaturen hun warmte kwijt.