De energie-investeringsaftrek

Duurzaam ondernemen is een steeds belangrijker agendapunt bij veel organisaties. Dit kan op veel verschillende manieren en ook in de koeltechniek zijn er genoeg duurzame stappen te nemen. Naast het bijdragen aan een beter milieu bespaart u door het nemen van deze duurzame stappen op uw energiekosten. Wel zo prettig in deze tijden. Ook zijn er voor u als ondernemer meer voordelen te behalen. Wanneer u investeert in energiebesparende middelen en duurzame energie ondersteunt de overheid u met een Energie Investeringsaftrek (EIA). Een fiscale aftrekregeling dat belastingvoordeel biedt. In dit artikel vertellen wij u er graag meer over en laten we u zien welk voordeel te behalen is.

Wat houdt de EIA precies in?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stimuleert het bedrijfsleven om duurzaam en energiezuinig te ondernemen. Hiervoor hebben zij diverse subsidies en fiscale regelingen beschikbaar gesteld, waaronder de EIA. Met de EIA-regeling kunt u in 2022 45,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de winst.

Hoe werkt het?

45,5% van uw duurzame investering kunt u aftrekken van uw fiscale winst. Hierdoor betaalt u dus minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Een duurzame investering in de koeltechniek kan bijvoorbeeld een CO2-koel- of vriesinstallatie zijn. Hieronder hebben we een voorbeeldberekening gemaakt en laten we u zien welk voordeel behaald kan worden. We gaan in onderstaand voorbeeld uit van een CO2 koelinstallatie met een investeringswaarde van € 151.815,00.

 

U behaalt in bovenstaand voorbeeld een voordeel van 11,7%. Gemiddeld is het percentage voordeel dat behaald kan worden met de EIA 11%.

Welke voorwaarden gelden er?

Er gelden een aantal voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de EIA. Deze voorwaarden leest u op deze pagina. Zo moet u bijvoorbeeld als ondernemer belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Particulieren kunnen namelijk geen gebruikmaken van deze regeling. Daarnaast is er een energielijst opgesteld die precies aangeeft welke bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor de EIA. Voor de koeltechniek zijn dat o.a. onderstaande bedrijfsmiddelen:

  • Energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie;
  • Energiezuinige professionele koel- of vrieskast;
  • Transkritische CO₂ koel- en/of vriesinstallatie;
  • Energiezuinige koel- en/of vriescondensoreenheid;
  • Decentraal koelsysteem (hydroloop) met een totaal koelvermogen van maximaal 50 kW;
  • Energiezuinige drankenkoeler.

De complete energielijst met de specificaties en nummers vindt u hier.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de EIA? Lees meer op deze pagina, of neem contact op met uw accountant. Zij kunnen u vertellen waar u uw voordeel kunt behalen.

Vragen? Neem contact op met Veld