Optimale en veilige bewaring van bloed en plasma

Jaarlijks vinden er in Nederland meer dan 700.000 bloeddonaties plaats. Het gedoneerde bloed wordt verwerkt bij de bloedbank. Het bloed van een donor wordt bijna nooit in zijn volledigheid gebruikt. Patiënten hebben namelijk vaak maar één bestanddeel nodig. Bloed wordt daarom gescheiden in drie bestanddelen (rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes). Deze moeten allemaal op verschillende manieren bewaard worden.

Plasma- en bloedplaatjes donatie

Naast gewone bloeddonatie kan men ook een plasmadonatie doen. Hierbij wordt tijdens het doneren het plasma uit het bloed gehaald. De rest gaat terug in het lichaam van de donor. Uit het plasma worden vervolgens de bloedplaatjes gehaald. De bloedplaatjes worden gebruikt voor transfusie en met het plasma worden geneesmiddelen gemaakt. Plasma geven is erg eenvoudig en kan veel vaker dan bloed doneren.

Waar wordt bloed voor gebruikt?

 • Rode bloedcellen: bij ernstig bloedverlies door bijvoorbeeld een ongeluk of operatie of wanneer iemand zelf niet genoeg rode bloedcellen aanmaakt. Rode bloedcellen van zeer zeldzame types worden ingevroren zodat het langer bewaard kan blijven.
 • Plasma: voor patiënten met brandwonden of met zeer veel bloedverlies en het wordt gebruikt bij het maken van medicijnen zoals infectieremmers. Plasmamedicijnen gaan naar ziekenhuizen, apothekers en het RIVM.
 • Bloedplaatjes: deze gaan naar mensen die door bijvoorbeeld chemotherapie een ernstig tekort hebben aan bloedplaatjes.
 • Wetenschappelijk onderzoek: Mits een patiënt hier toestemming voor geeft kan bloed gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Onderzocht wordt dan hoe bloedtransfusie en behandeling van ziekten verbeterd kan worden.

(Bron: Sanquin)

Bloed dat bij bloedbanken gedoneerd wordt komt uiteindelijk bij het bloedlab van een ziekenhuis terecht. Bij beiden wordt er dus een voorraad bewaard. Ziekenhuizen bestellen dagelijks bloed. Alles wat eruit gaat wordt aangevuld. Ze hebben meestal een flinke koeling vol met zakjes bloed(bestanddelen). Ieder bestanddeel vraagt een andere manier van bewaren.

 • rode bloedcellen: kunnen 42 dagen bewaard worden bij 2 °C tot 6 °C
 • plasma: kan zes dagen bewaard blijven of ingevroren bij -25 °C één jaar
 • bloedplaatjes: kunnen slechts vijf dagen bewaard blijven bij een temperatuur van 22 °C in een schuddende toestand.

Voor de kwaliteit van de rode bloedcellen, het plasma en de bloedplaatjes is het belangrijk dat de bewaringscondities optimaal zijn. Omdat deze per bestanddeel verschillen hebben bloedbanken, ziekenhuizen en laboratoria verschillende koelkasten, vrieskasten en soms zelfs verwarmingskasten of dooikasten nodig. In sommige gevallen biedt een combikast hier een uitkomst. De temperaturen komen erg nauw. Patiëntveiligheid staat bij het bewaren van bloedbestanddelen altijd voorop. Veld Koeltechniek heeft verschillende koelkasten en vrieskasten voor een betrouwbare opslag van bloed. Vraag naar de mogelijkheden

Waarom een bloed- of plasma koelkast?

 • temperatuur zeer nauwkeurig in te stellen
 • optisch en akoestisch alarmsysteem
 • voorzien van een slot
 • eenvoudige registratie en monitoring
 • veilige toegangsbewaking

Betrouwbare bloedbank koelkast

Belangrijke kenmerken van bloedkoelkasten (ook wel bloedbank koelkasten genoemd) zijn een stabiele temperatuur, akoestische en visuele alarmen bij te hoge of lage temperatuur, stroomuitval of een deur die te lang open blijft staan. Reden om voor een professionele bloed of plasmakoeling te kiezen in plaats van voor een standaard (witgoed) koelkast is dat een standaard koelkast niet in de gehele koelkast dezelfde temperatuur heeft. Het kan tegen de achterwand tegen het vriespunt zijn en op hetzelfde moment boven in de koelkast wel een aantal graden hoger. Bij een speciale medische koelkast is de temperatuur overal wel gelijk. De fabrikant kan de gewenste minimum- en maximumtemperatuur nauwkeurig instellen binnen een voorgeschreven range.

Plasmavriezers

Plasma kan zes dagen gekoeld bewaard blijven. Ingevroren is het mogelijk bloedplasma één jaar te bewaren. Belangrijke kenmerk van een (bloed)plasma vrieskast is het grote vriesbereik (-25 °C/-40 °C/-75 °C/-86 °C). Ook zijn deze vriezers uitgerust met een alarm dat zowel een akoestisch als visueel alarm geeft bij te hoge of te lage temperaturen. Het apparaat geeft ook een signaal wanneer de deur te lang open blijft staan of de stroom is uitgevallen. In veel gevallen kan een plasmavrieskast zo uitgerust worden dat ook wanneer u niet op locatie bent u per SMS of e-mail een signaal krijgt.  Voor het ontdooien van plasma zijn er speciale plasma ontdooiers. Bij Veld Koeltechniek vindt u verschillende plasmavriezers die een betrouwbare opslag van bloedplasma verzekeren. Neemt u voor meer informatie even contact met ons op.

Lab incubators voor bloedplaatjes

Bloedplaatjes zorgen ervoor dat bloed stolt door zich aan een wond te hechten en een korstje te vormen. Om stolling bij het bewaren tegen te gaan moeten ze in een schuddende toestand bewaard worden. Bloedplaatjes worden niet gekoeld of bevroren bewaard, maar in zogenaamde bloedshakers die ervoor zorgen dat er continu beweging is. Een lab incubator zorgt voor een continue temperatuur van 22 °C. Lab incubators kunnen ook voor andere medische materialen, die bij een constantie temperatuur moeten worden bewaard, gebruikt worden .

Monitoring en registratie

Een betrouwbare medische kast voor bloed is voorzien van een alarmsysteem dat zowel een akoestisch als optisch alarm afgeeft als de temperatuur buiten de ingegeven range valt. De meeste modellen bloedbank koelkasten, plasma vriezers en andere kasten voor de medische sector hebben de mogelijkheid om een alarmbericht ook op afstand per e-mail of sms te ontvangen. Zo kan nog sneller ingegrepen worden als het apparaat door bijvoorbeeld een stroomstoring uitvalt.

Vaak is het in de medische sector nodig om een registratie bij te houden van het apparaat waarin medisch materiaal zoals bloed(bestanddelen) bewaard worden. Zo kunnen validatierapporten uitgedraaid en bekeken worden. Zo’n rapport toont aan of de temperatuur constant binnen de grenzen is gebleven en laat zien hoe dit is vastgesteld. Vaak wordt hiervoor  uitleesapparatuur gebruikt die je in de kast moeten leggen. Bij Veld Koeltechniek vindt u ook bloedkasten waarin deze uitleesapparatuur volledig geïntegreerd is.

Laboratoriumkast nodig? Veld helpt u graag verder

Patiëntveiligheid staat bij het bewaren van bloedbestanddelen altijd voorop. Voor het behoud van de kwaliteit is het belangrijk dat de bewaringscondities optimaal zijn en alles op de juiste temperatuur bewaard blijft. De hoogwaardige laboratoriumkasten van Veld Koeltechniek bieden een hoge mate van veiligheid. Uitgebreide opties als bijvoorbeeld een digitale controller, touchscreen registreringssysteem en slot met wachtwoord maken uw werk gemakkelijker en zorgen ervoor dat u kunt werken volgens de hoogste veiligheidsnormen. Wilt u meer informatie over ons assortiment en de mogelijkheden? Wij helpen u graag!

 

Vraag advies

Meer informatie medische kasten

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen over La Squadra?

Contact schepijsvitrine

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tekst

Vragen over koeltoonbanken?

Vraag advies

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Vragen over koelwerkbanken?

Vraag advies

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Vragen over koelvitrines?

Vraag advies

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Aanvraagformulier koel- of vriescel

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Vragen over horecakoelkasten?

Vraag advies

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.