Veld Nieuws - Jaargang 4 - Uitgave 8

industr i ële koude techni ek 1 2 3 4 > Duurzame energie bij nieuwbouw ESBRO > De mens achter ... > Veld: niveau 2 MVO > Hüsken Gastronomie > Als warme broodjes ... > Magneetmotoren: permanent energiezuinig In deze ui tgave : nieuws jaargang 4 - uitgave 8 Snelle doorloop- tijden Pré Pain Als gevolg van marktuitbreiding voor vers gebakken bevroren brood leverde Veld Koeltechniek onlangs een complete invries- installatie binnen een tijdsbestek van enkele weken. Lees meer op pagina 3. 1 Duurzame energie oplossingen bij nieuwbouw ESBRO ESBRO is gevestigd in Doetinchem, in directe nabijheid van een woonwijk. Op dit moment wordt een moderne nieuwe slachterij in het aangrenzende Wehl gerealiseerd. De nieuwe slachterij krijgt een uiteindelijke slachtcapaciteit van 130.000 kuikens per dag. Bij de nieuwbouw van de slachterij speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Joop Eskes vertelt: “We investeren in een duurzaam gebouw, en duurzame technieken. Zo worden de nieuwste luchtwas technieken toegepast, terwijl we de warmte uit de koudeinstallaties maximaal terugwinnen. Bij het ontwerp van de koudeinstallaties heeft een minimaal energieverbruik voor op gestaan. We gaan daarom voor de koeltunnel gebruik maken van het natuurlijke koudemiddel ammoniak.” “Uiteindelijk moeten investeringen in duurzame oplossingen terugverdiend worden. Zo worden de meer investeringen in koudetechniek terugverdiend door een lager energie- verbruik. Ook de investeringen in een duurzame kip moeten worden terugverdiend. Omdat 70% van de productie wordt geëxporteerd, is dát op dit moment voor de gehele sector een belangrijk ontwikkel punt” aldus Eskes. “Duurzaamheid is belangrijk voor de pluimvee sector. We moeten dan wel met elkaar de balans tussen energieverbruik, grondstof gebruik en een diervriendelijk leven bepalen. Op dit moment reageert de pluimveesector nog veel te veel op de waan van de dag. Integrale aanpak door retailers en de sector is noodzakelijk”. Aan het woord is Joop Eskes, CEO van kippenslachterij ESBRO. Bedrijfsverplaatsing Kippenslachterij ESBRO is in 1962 opgericht door de heer Eskes Sr. In de eerste jaren richtte het bedrijf zich op de productie van diepvrieskippen. Medio 1985 is het bedrijf omgeschakeld naar de productie van verse producten. Indertijd lag de slachterij midden in een industrie gebied, vandaag de dag is het bedrijf omringd door woonwijken, en is een bedrijfsverplaatsing in uitvoering. Het bedrijf slacht 80.000 vlees kuikens per dag. De nieuwe slachterij krijgt een uiteindelijke capaciteit van 130.000 vlees kuikens per dag. Veld Koeltechniek realiseert hiervoor een indirect NH3 koude systeem. De totale koelcapaciteit bedraagt 2.250 kW. ‘We investeren in een duurzaam gebouw en duurzame technieken.’

RkJQdWJsaXNoZXIy NDYzNw==