Verhoging energie efficiency ventilatoren

Afbeelding: P4_ventilator

De Europese Unie voert een actief beleid om doelstellingen op het gebied van energieverbruik en CO2 uitstoot te kunnen realiseren. Deze doelstellingen komen vaak voort uit eerder gemaakte klimaatafspraken.

Zo worden er eisen gesteld aan de CO2 uitstoot van voertuigen, uitstoot van broeikasgassen (F-Gassen Regeling), energie efficiency van verlichting, etc. Eerdere richtlijnen hadden betrekking op de energie efficiency van elektromotoren. Zo moeten aandrijfmotoren sinds juli 2011 tenminste de efficiency klasse IE2 hebben. Sinds 30 maart 2011 hebben we binnen de koudetechniek te maken met ErP Ecodesign Directive 2009/125/EC.

Nieuwe richtlijn

De nieuwe richtlijn heeft onder meer tot doel de energie efficiency van ventilatoren met 20% te verbeteren. De richtlijn heeft dus betrekking op ventilatoren van 125 W tot 500 kW aandrijfvermogen. Daarbij gaat het niet alleen om de efficiency van de elektromotor, maar over de efficiency van het samenstel: ventilatorblad, elektromotor, luchtgeleiding en aerodynamische voorzieningen. Diegene die samenstelt is verantwoordelijk voor de energieprestatie. De richtlijn scherpt in twee stappen de energieprestatienormen aan: per 1 januari 2013 en per 1 januari 2015. De laatste aanscherping komt overeen met 10% verbetering van de energieprestatie. Uitgezonderd van de nieuwe norm zijn ventilatoren voor korte duur, nood ventilatie, explosievrije ventilatoren en ventilatoren voor laagtemperatuur (-40°C) toepassing.

ErP Ecodesign Directive 2009/125/EC heeft alleen betrekking op nieuwe installaties. Echter ventilatoren van bestaande systemen moeten bij vervanging wél gaan voldoen aan deze richtlijn. Een ventilator die voldoet aan de richtlijn kan worden herkend aan de CE markering. In een koudetechnische installatie wordt op grote schaal gebruik gemaakt van ventilatoren in verdampers en condensors. Het krachtgebruik van ventilatoren kan oplopen tot wel 15% van de totale koelcapaciteit.

EC ventilatoren

Gelukkig is er afgelopen jaren veel ontwikkeld op het gebied van energiezuinigere ventilatoren. Zo wordt de EC ventilatoren op grote schaal ingezet bij energiezuinige en geluidsarme condensors. Een andere ontwikkeling zijn de speciale vleugelprofielen en luchtgeleidingsystemen. In de bovenstaande grafiek wordt zichtbaar dat alle EC ventilatoren al aan de nieuwe energie prestatienorm voldoen. Daarintegen voldoet het merendeel van de conventionele draaistroom motoren niet aan de ErP. De nieuwe richtlijn heeft tot gevolg dat circa 50% van de tot nu toe gebruikte ventilatoren in koelers en condensors worden vervangen door een meer energie efficiënte uitvoeringen.

EC staat voor Electronicaly Commutated, dit wil zeggen elektronisch aangestuurd en beheerd. Het betreft borstelloze gelijkstroom elektromotoren die door middel van een extern signaal volledig traploos kunnen worden aangestuurd.

Afbeelding: P4_VCE-samengevoegd

Contactformulier Industriële Koudetechniek

  Bedrijfsnaam *
   

  Branche
   

  Aanhef

  Achternaam *
   

  Adres *
   

  Postcode *
   

  Vestigingsplaats
   

  Telefoon *
   

  Fax
   

  E-mail *
     

  Opmerkingen en/of vragen
   

Geef uw mening

Komt u dingen tegen die u niet begrijpt, anders zou doen of wilt u ons gewoon een compliment geven. Mail of bel ons dan gerust. We reageren snel en altijd.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en ontwikkelingen binnen Veld en koudetechniek.

Contact opnemen

bezoekadres Den Sliem 3
  7141 JE  Groenlo
   
telefoon 0544 476 476
fax 0544 476 477
e-mail info@veld.nl
   


 

Lid van

Copyright © Veld 2015 - Concept en realisatie door Frontis - Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement

Volg ons ook op