Ter Huurne Holland Markt, een uitje voor het hele gezin

Boodschappen doen bij ter Huurne Holland Markt in Buurse betekent: na files op de toegangswegen een wondere wereld binnenwandelen. Een wereld waarin kinderen zich uren vermaken in de speeltuin, vader zijn hart ophaalt aan de betaalbare wijntjes en het hele gezin na afloop lekker een visje of pannenkoek eet. O ja, en waar moeder ondertussen koffie en blikjes fris hamstert in het woud aan stellingen die tot aan de hemel lijken te reiken. Deze wereld vormt het dagelijkse leven van Heini Wegener en Leo de Wit.

Aan de voordeur verkopen aan Nederlanders. Aan de achterdeur aan Duitsers. Zo startte in 1943 een kruidenier vanuit zijn woonhuis in het Twentse Buurse, precies op de grens van Nederland en Duitsland. Als dertienjarige werkte Heini Wegener hier al. “Ik stopte 50 gram koffieboontjes in een zakje.” Geen grammetje meer, want anders haalde de douane het teveel aan bonen eruit dat de Duitse kopers niet mochten invoeren.

Ter-Huurne-cover-Veld-Koeltechniek

Hoera, Europa is niet één

Anno 2016 heeft Heini maar liefst 230 collega’s en is hij hoofd facilitaire dienst van een enorme winkel die ter Huurne Holland Markt heet. Hier werkt alles anders. Veel supers zetten vooraan psychologisch het groente en fruit; immers, consumenten die eerst gezonde inkopen doen, mogen daarna van zichzelf ‘zondigen’. Buurse begint echter met vierhonderd vierkante meter koffie. Waarom? “Omdat 80 procent van onze klanten uit Duitsland komt, waar de accijnzen op koffie veel hoger liggen.” Soms gaan er dan ook wel twintig pallets van een koffiemerk op een dag doorheen. Ook medicijnen en blikjes frisdrank slaan de Duitsers hier met tassen en – in het geval van blikjes – met pallets vol in. De verklaring? “De prijs van medicijnen in Nederland scheelt minstens 50 procent en vaak zelfs wel 70 procent. Daarnaast zijn veel medicijnen in Duitsland alleen op recept te verkrijgen. En op blikjes vraagt men in Duitsland statiegeld, in Nederland niet”, vertelt Heini

Dát is pas hamsteren

Geregeld houdt ter Huurne acties met blikjes. Er vliegen dan zo een miljoen stuks over de toonbank. “Bij dit soort acties staan mensen ’s morgens om 5 of 6 uur al in de rij om naar binnen te mogen”, glimlacht hij. Op dit soort dagen lopen hier verkeersregelaars. Tussen deze bezoekers zitten ook Nederlanders. Wat is hún voordeel? “Sigaretten zijn in Duitsland 50 cent tot 1 euro goedkoper door lagere accijnzen. We verkopen ze daarom in onze drankenwinkel die nét over de grens in Duitsland staat…” Een slim trucje.

Beleving met horeca en amusement

In Buurse veranderen consumenten hun boodschappenritje in een compleet dagje uit. “Iedereen die hier komt, heeft tijd”, legt bedrijfsleider Leo van de supermarkt uit. En dus bieden hij en zijn collega’s veel amusement en beleving. De winkel, die buitenaf en midden in het groen ligt, verstrekt daarom bijvoorbeeld gratis fietsroutes. En de kinderen kunnen zich uitleven in de megaspeeltuin. Hier vinden ze onder meer een kabelbaan, megaglijbaan, graafmachientjes en bootjes. In de natte ruimte hangt naast het ‘mamatoilet’ zelfs een kleine wc-pot met een vrolijke toiletbril. “Op zondag mag het publiek af en toe op de parkeerplaats tweedehands spullen verhandelen. Of we houden daar zelf een containerverkoop en zetten dan complete pallets op straat.” Zo’n intensief dagje wil men natuurlijk ook lekker afsluiten. En dus kan men aan het einde van de winkel in het restaurant terecht voor vis of een pannenkoek. Hoe veel beleving wil een mens hebben?!

Enorme versstraat

Ter Huurne oogt overigens helemaal bij de tijd. Hoe dat komt? “Begin dit jaar hebben we een enorme verbouwing gehad.” Al vertellend lopen de heren naar het midden van de winkel, waar de zaak ooit vanuit het woonhuis begon. Hier begint het hart van Heini bijna hoorbaar sneller te kloppen en Leo krijgt pretoogjes. Trots laten ze de enorme versstraat zien die er nu langs loopt: zo’n tachtig meter met groente, fruit en ter plekke gebakken broodjes, gebrande nootjes en eigen gegrilde kip. Veel van deze producten liggen nu in hypermoderne wandkoelingen, koeleilanden of in de koeltoon- en werkbanken. 

Verbouwen met de winkeldeur open

Duizenden kuub bespaard

Ook het magazijn heeft nu een hele koel- en vriesstraat. Een grote diepvriescel voor brood, een andere koeling voor kaas en een minder zware cel voor vlees - alles wordt hier op zijn eigen ideale temperatuur gekoeld. Vervolgens bereiden en snijden vaklui veel van de producten die er liggen. “We willen het ambachtelijke bewaren”, meldt Leo hierover. “Derving hebben we nu bijna niet meer. Wat er bijvoorbeeld aan verse kip overblijft grillen wij ter plekke in de winkel en  verpakken we op schaal” De verbouwing leverde echter nog veel meer op. Zoals een besparing van zeker 5.000 kuub gas. En verder vooral positieve reacties van klanten. Dit was allemaal mogelijk dankzij de overname vorig jaar door de Van Tweel Groep; een zelfstandige winkelier met vijf vestigingen van Albert Heijn en winkels op de ABC-eilanden.

Gouden tip?

Kunnen Heini, Leo en hun teams achterover leunen, nu alles klaar is? “Nee. We moeten vooral de politiek in de gaten blijven houden. Verkiezingen zijn voor ons altijd spannend. Wordt Europa toch één? Krijgt Nederland ook statiegeld op blik? Dat soort dingen.” Verder raden ze collega’s af om ook een amusementsformule neer te zetten. “Dat heeft geen zin. De meeste winkels zitten in de stad. Daar heeft iedereen haast én ontbreekt de nodige ruimte.” Wat dan wel toekomst heeft? “Zorg dat je het lef hebt om ergens goed in te worden. Je moet je onderscheiden. Dan kom je er wel.”

Geef uw mening

Komt u dingen tegen die u niet begrijpt, anders zou doen of wilt u ons gewoon een compliment geven. Mail of bel ons dan gerust. We reageren snel en altijd.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en ontwikkelingen binnen Veld en koudetechniek.

Contact opnemen

bezoekadres Den Sliem 3
  7141 JE  Groenlo
   
telefoon 0544 476 476
fax 0544 476 477
e-mail info@veld.nl
   


 

Lid van

Copyright © Veld 2015 - Concept en realisatie door Frontis - Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement

Volg ons ook op