Technologie Veld ook in oliewinning

Afbeelding: NEM bewerkt JS (Medium)

GROENLO - Het lijkt een gewaagde stap. Als toeleverancier van restaurants en supermarkten aankloppen bij oliemaatschappijen en uraniumverrijkings-bedrijven. Toch is het voor de Veld-groep inmiddels heel normaal. Het Groenlose bedrijf heeft de koudetechniek doorontwikkeld en wil die innovaties nu verder uitbouwen.Onder meer met het vervangen van synthetische koudemiddelen voor koelmeubelen door natuurlijke gassen. Hoe CO2 het CO2-probleem helpt op te lossen. Iedereen kent wel de Veld-busjes met Arneg-opdruk die het land doorkruisen. "Maar Veld is veel meer dan dat", zegt algemeen directeur Peter Rooks.

"We leveren koel- en vriesmeubelen aan supermarkten en horeca, maar we ontwerpen ook koel- en vriestechniek voor bijvoorbeeld slachterijen, groothandel en koel- en vrieshuizen. En als Ben & Jerry's of Grolsch ergens op een festival staat met een koeling, leveren wij dat meubel gevuld en al aan."Veld Koeltechniek is hard bezig de activiteiten verder te verbreden. Innovatie moet daarbij het sleutelwoord worden. Daarvoor is dit voorjaar een nieuwe bv, Veld Special Products (VSP) opgericht. Dit bedrijf zal zich als zusterbedrijf van Koeltechniek bezighouden met nieuwe technieken in de koudetechniek.Enerzijds worden nieuwe producten voor nieuwe markten ontwikkeld en verkocht, anderzijds wordt research gedaan naar optimalisatie van bestaande koel- en vriestechnieken. Veld Special Products is inmiddels vier man sterk en moet de komende jaren verder groeien. VSP heeft zijn eerste successen inmiddels binnen, in de uraniumverrijking en de oliewinning.

Veld werd door het Aaltense bedrijf Metaflex Isosystems, dat geïsoleerde ruimtes maakt, benaderd om samen koude-eenheden te ontwikkelen die toegepast worden in het verrijkingsproces van uranium. De koudetechniek daarvoor is ontwikkeld door Veld Special Products en blijkt veel efficiënter dan bestaande technieken.Dat heeft ook de interesse gewekt van uraniumverrijkers uit Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten, aldus bedrijfsdirecteur Jeroen Vredenberg. Met twee Amerikaanse partijen is VSP nu in gesprek over het leveren van deze koudetechniek. Een totaal andere toepassing werkt Veld momenteel uit voor de oliewinning.

Voor de NEM (Nederlandse Energie Maatschappij) wordt een bedrijfsklare koelinstallatie ontwikkeld die koud water levert voor het koelen van stoompompen in de woestijn van Oman. In de oude olievelden wordt stoom geïnjecteerd. Door die verdunningstechniek kunnen oude, moeilijk winbare velden mogelijk toch weer rendabel worden gemaakt.Op het terrein van Veld wordt momenteel een zeecontainer omgebouwd tot zo'n koelinstallatie, die in oktober naar Oman gaat. De installatie is bestand tegen omgevingstemperaturen tot 65 graden en kan ook tijdens zandstormen zijn werk doen. Volgens Vredenberg verschillen deze toepassingen van koudetechniek zo sterk van andere Veld-activiteiten, dat ze als gescheiden operaties zijn opgezet in de organisatie.

"De kwaliteitsnormen en goedkeuringsvoorschriften zijn veel strenger. Daarom zijn die operaties van elkaar gescheiden in de organisatie." Er is volgens directeur Rooks nog een reden om Special Products niet onder Veld Koeltechniek te laten vallen, maar als aparte bv op te zetten""We betreden met deze nieuwe activiteiten namelijk ook een andere claimcultuur. Het is een andere markt met andere risico's." Veld breidt de bedrijfsruimte momenteel uit met 4400 vierkante meter omdat de activiteiten blijven groeien. De dip van vier jaar geleden, toen in een reorganisatie nog 20 van de 170 arbeidsplaatsen werden geschrapt, is Veld inmiddels ruim te boven gekomen.

Er werken nu alweer 160 mensen bij het bedrijf van de familie Veld. Rooks: "We hebben niet bezuinigd op opleidingen en ict. Dat stelt ons nu in staat om te innoveren. Voor onze werknemers is die groei motiverend, want ze vinden het een uitdaging om nieuwe dingen op te pakken. Onze organisatie is nu veel meer ingericht op zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid laag in de organisatie, met een klein managementteam van drie mensen en een kader van acht mensen."
 

Geef uw mening

Komt u dingen tegen die u niet begrijpt, anders zou doen of wilt u ons gewoon een compliment geven. Mail of bel ons dan gerust. We reageren snel en altijd.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en ontwikkelingen binnen Veld en koudetechniek.

Contact opnemen

bezoekadres Den Sliem 3
  7141 JE  Groenlo
   
telefoon 0544 476 476
fax 0544 476 477
e-mail info@veld.nl
   


 

Lid van

Copyright © Veld 2015 - Concept en realisatie door Frontis - Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement

Volg ons ook op