F-Gassen regeling

Een koeltechnisch bedrijf heeft met diverse regelgeving te maken, afhankelijk van het soort werkzaamheden dat verricht wordt en het type installaties waar aan wordt gewerkt.
Als koeltechnisch installateur zijn de F-gassen verordening en de PED (warenwet besluit drukapparatuur) van belang. De F-gassen verordening en de PED zijn beide Europese regelgeving en gelden in heel Europa. 

De F-gassen verordening geeft aan hoe, door wie en hoe vaak onderhoud en reparaties uitgevoerd moeten worden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen Agentschap NL) zorgt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen VROM) voor voorlichting rondom de F-gassen regeling.

De belangrijkste wijzigingen 1-1-2015

In mei 2014 heeft de EU de nieuwe F-gassenverordening gepubliceerd. De verordening (EU) nr. 517/2014, treedt op 1 januari 2015 in werking in alle 28 lidstaten. De nieuwe Europese F-gassenverordening geldt voor alle synthetische koudemiddelen. Voor u als installateur en voor beheerders / eigenaren kan dit behoorlijke gevolgen hebben.

De veranderingen hebben o.a. gevolgen voor:
 

Frequentie lekcontroles – dit moet per 1-1-2015 op basis van CO2-equivalent

 • STEK heeft een omrekentabel gemaakt
 • Er geldt een uitzondering voor installaties met een koudemiddelinhoud <3 kg.
   

We geven een paar voorbeelden.

 • Bij een installatie met 1,27 kg R404A hoeft nu geen lekcontrole plaats te vinden. Vanaf 2017 moet dit wel 1 x per 12 maanden omdat 1,27 kg gelijk staat aan 5 ton CO2-equivalent.
 • Een installatie met 73 kg R32 (GWP 675) moet nu 2x per jaar gecontroleerd worden. In 2015 is dit nog maar 1x per jaar.

Etiketten

 • Op de etiketten moet straks ook GWP en CO2-equivalent genoteerd worden.
 •  CO2-equivalent sticker. Hiermee kunt u het bestaande etiket aanvullen met de GWP en het CO2-equivalent.
   

Logboek

 • De ondergrens verandert voor het verplicht bijhouden van een logboek per 1-1-2017. Dit verandert van >3 kg naar >5 ton CO2-equivalent.
   

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de volgende artikelen.

Geef uw mening

Komt u dingen tegen die u niet begrijpt, anders zou doen of wilt u ons gewoon een compliment geven. Mail of bel ons dan gerust. We reageren snel en altijd.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en ontwikkelingen binnen Veld en koudetechniek.

Contact opnemen

bezoekadres Den Sliem 3
  7141 JE  Groenlo
   
telefoon 0544 476 476
fax 0544 476 477
e-mail info@veld.nl
   


 

Lid van

Copyright © Veld 2015 - Concept en realisatie door Frontis - Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement

Volg ons ook op