Euro's besparen en betrouwbaarheid verhogen

Tabel-motorvermogen

ENERGY-RELATED PRODUCTS (ERP)
In Europa komt ruim 65% van het industriële energieverbruik voor rekening van elektrische aandrijvingen. De Europese Commissie heeft berekend dat de efficiency van de Europese elektrische aandrijfsystemen met 20 tot 30% kan verbeteren in 2020. Hierdoor wordt een jaarlijkse besparing van 135 miljard kWh verkregen. De nieuwe ErP richtlijn (Energy-related Products) is er ter bescherming van het klimaat (afspraken in het Kyoto protocol).

Ventilatormotoren op koelers bijvoorbeeld zijn onlangs aanzienlijk energiezuiniger geworden. Niet alleen de motoren ook de (elektronische) aansturing (EC) en de ventilatorbladen zijn efficiënter geworden. Ventilatorbladen hebben een verbeterd, aerodynamisch ontwerp. De tip-speling bijvoorbeeld is geminimaliseerd. Hierdoor is er minder verlies tussen de vleugel en de instroomring.

Veld Koeltechniek heeft vanaf 1 januari 2015 diverse installaties met dit nieuwe ventilatorconcept uitgevoerd en beproefd in de praktijk. Aanvullende ventilatorverwarming blijkt hierbij noodzakelijk in vriestoepassingen om vastvriezen van de ventilatorbladen te voorkomen. Maar dan is de nieuwe ventilatorconfiguratie daadwerkelijk aanzienlijk efficiënter. Ook pompen moeten aan de nieuwe richtlijn voldoen en zijn ook veelal verbeterd in rendement op de pomp en met name de motor (IE3).Compressoren moeten met IE3 motoren uitgevoerd zijn (of tenminste IE2 maar dan inclusief een frequentieomvormer).

Er zijn ook nog efficiëntere motoren (IE4; bijvoorbeeld permanent magneet motoren; PM-motoren). Deze hebben wij ook al op diverse NH3-compressoren toegepast, gecombineerd met frequentieregeling. Het rendement van een IE4 motor ligt nog weer hoger.
Maar het grote voordeel van permanent magneet motoren is het gunstige deellast rendement. Juist in de koeltechniek wordt vaak deellast bedreven en dan is een PM-oplossing een forse stap in energiebesparing.

Schakelpanelen NEN/EN/IEC 61439

Naast de nieuwe ErP-richtlijn is er ook een aanscherping van de norm voor het samenbouwenv van verdeelinrichtingen (schakelkasten); nieuwe norm NEN/EN/IEC 61439. Deze nieuwe norm schrijft ondermeer voor dat componenten maar tot 80% van hun nominale waarde mogen worden belast. Daarom wordt er groter gedimensioneerd dan strikt noodzakelijk.

Geef uw mening

Komt u dingen tegen die u niet begrijpt, anders zou doen of wilt u ons gewoon een compliment geven. Mail of bel ons dan gerust. We reageren snel en altijd.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en ontwikkelingen binnen Veld en koudetechniek.

Contact opnemen

bezoekadres Den Sliem 3
  7141 JE  Groenlo
   
telefoon 0544 476 476
fax 0544 476 477
e-mail info@veld.nl
   


 

Lid van

Copyright © Veld 2015 - Concept en realisatie door Frontis - Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement

Volg ons ook op