Duurzame NH3-CO2 koelinstallatie • Smeding Groenten en Fruit

Afbeelding: smeding

Augustus 2011, Sint Annaparochie - Smeding Groenten en Fruit is een groothandel in aardappelen, groente en fruit. Smeding levert onder andere aan alle Nederlandse Sligro vestigingen en aan de supermarktformules EMTE, Golff, Spar en Attent. Daarnaast wordt er geleverd aan de restaurants van Ikea, de Tweede Kamer, verschillende mediabedrijven en de Jaarbeurs.
Smeding Groenten en Fruit breidt fors uit. Het hoofdkantoor en distributiecentrum zal van 12.000 naar ruim 20.000 vierkante meter groeien. Het aantal medewerkers stijgt naar ruim 365. De groei is nodig vanwege de veranderende markt. De consument wil steeds meer duurzaam geteelde groenten.
Voor Smeding is zowel de breedte als de kwaliteit van het assortiment belangrijk. Het doel is om haar klanten op een eenvoudige wijze te voorzien in hun duurzaamheidsstrategie, door een breed assortiment aan duurzaam geproduceerd groente en fruit aan te bieden.
Na een intensief voortraject waarbij verschillende systemen zijn doorgerekend met betrekking tot Total Cost Of Ownership is er gekozen voor een duurzame koude-installatie op basis van de natuurlijke koudemiddelen Ammoniak en CO2.
De installatie is uitgevoerd om de ruim 8.000 m2 op 2°C te houden met een zo laag mogelijke indroging van het product. Uiteraard wordt ook deze installatie volledig geregeld en gevisualiseerd met Danfoss ADAP KOOL en wordt het geheel volledig beheerd vanuit onze meldkamer in Groenlo.
Het ammoniak deel bestaat uit twee schroefcompressoren met economiser en frequentieregeling. In de ruimtes worden in totaal 23 CO2 pompkoelers gemonteerd welke onafhankelijk van elkaar op basis van uitblaastemperatuur worden geregeld.
Naast de temperatuurregeling wordt ook de luchthoeveelheid naar behoefte aangepast door toepassing van energiezuinige EC ventilatoren. Door de luchthoeveelheid te verlagen verminderd de indroging van het product, wordt het geluidsniveau verder omlaag gebracht en energie bespaard.


Het gehele koelsysteem komt in aanmerking voor de Energie Investerings Aftrek (EIA) en wordt bovendien voorzien van warmteterugwinning op de persgassen en oliekoeling. Alle restwarmte wordt opgeslagen in een buffervat welke op zijn beurt weer één van de opslagruimtes en de kantoren zal voorzien van de benodigde warmte.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ing. Jan Schutte, Accountmanager Industriële Koudetechniek, via industrie@veld.nl.

Contactformulier Industriële Koudetechniek

  Bedrijfsnaam *
   

  Branche
   

  Aanhef

  Achternaam *
   

  Adres *
   

  Postcode *
   

  Vestigingsplaats
   

  Telefoon *
   

  Fax
   

  E-mail *
     

  Opmerkingen en/of vragen
   

Geef uw mening

Komt u dingen tegen die u niet begrijpt, anders zou doen of wilt u ons gewoon een compliment geven. Mail of bel ons dan gerust. We reageren snel en altijd.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en ontwikkelingen binnen Veld en koudetechniek.

Contact opnemen

bezoekadres Den Sliem 3
  7141 JE  Groenlo
   
telefoon 0544 476 476
fax 0544 476 477
e-mail info@veld.nl
   


 

Lid van

Copyright © Veld 2015 - Concept en realisatie door Frontis - Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement

Volg ons ook op