De meerwaarde van duurzaam

Dhr. J. Vredenberg en Dhr. J. Schutte
Dhr. J. Vredenberg en Dhr. J. Schutte

Voor de voedingsindustrie zijn goed werkende koelinstallaties van levensbelang. Er is een trend naar moderne installaties: energiezuinig en met natuurlijke koudemiddelen. Veld Koeltechniek in Groenlo speelt volop in op deze vraag naar duurzaamheid.

 

Nederland behoort tot de grootste voedselexporteurs van de wereld. De voedingsindustrie is een belangrijke en omvangrijke bedrijfstak. Ruim de helft van wat wij produceren gaat de grens over en de kleinere helft wordt hier in ons land gebruikt. Een aspect dat hierbij vaak over het hoofd wordt gezien is dat bij productie en verduurzaming van voedsel veel koude benodigd is. Dit is het geval vanaf het moment dat een dier geslacht is, of zodra producten na de oogst de bewaring of verwerking in gaan. Dan volgt een keten van gekoelde locaties voordat ze uiteindelijk de consumenten bereiken. De gekoelde keten bestaat uit slachterijen, uitbenerijen, vleeswarenproducenten, maaltijdbereiders, verpakkers, opslaglocaties, distributiecentra, koel- en vriesmeubelen van supermarkten en de koelcellen van restaurants. Maar liefst 10 procent van het nationale energieverbruik gaat op aan koude en dat is veel.

Energieverbruik omlaag

Veld Koeltechniek in Groenlo realiseert zich al jaren dat er veel energie gemoeid is met het voorzien van koude in de voedingsindustrie. Het bedrijf bouwt grote koel- en vriesinstallaties voor bijvoorbeeld slachterijen, koel- en vrieshuizen en distributiecentra. “Wij kennen als geen ander het energieverbruik in onze sector”, zegt Jeroen Vredenberg, Manager Operations. “Wij weten ook dat dit verbruik omlaag kan en dat er meer rekening kan worden gehouden met het milieu. Bij veel van onze klanten leeft de wens om op energie te besparen en dan vooral vanwege het verlagen van de kosten. Een ander punt is dat de EU via wetgeving de synthetische koudemiddelen per 2022 verbiedt omdat deze bijdragen aan het broeikaseffect.”

Natuurlijke koudemiddelen

Veld Koeltechniek in Groenlo realiseert zich al jaren dat er veel energie gemoeid is met het voorzien van koude in de voedingsindustrie. Het bedrijf bouwt grote koel- en vriesinstallaties voor bijvoorbeeld slachterijen, koel- en vrieshuizen en distributiecentra. “Wij kennen als geen ander het energieverbruik in onze sector”, zegt Jeroen Vredenberg, Manager Operations. “Wij weten ook dat dit verbruik omlaag kan en dat er meer rekening kan worden gehouden met het milieu. Bij veel van onze klanten leeft de wens om op energie te besparen en dan vooral vanwege het verlagen van de kosten. Een ander punt is dat de EU via wetgeving de synthetische koudemiddelen per 2022 verbiedt omdat deze bijdragen aan het broeikaseffect.”

Gat in de markt

Compacte CO2 Booster
Compacte CO2 Booster

Veld opereerde in een markt, waarin bedrijven bij een installatie beneden de 400 kW kozen voor synthetische koudemiddelen omdat ze dan veel goedkoper uit zijn. “Er was sprake van een gat in het aanbod van installaties met natuurlijke koudemiddelen. Daarvoor hebben wij een oplossing ontwikkeld”, zegt Account Manager Jan Schutte. “Wij hebben een transkritische boosterinstallatie ontworpen, gebaseerd op CO2 als koudemiddel. We moesten hiervoor veel onderdelen zelf ontwikkelen en maken omdat ze niet verkrijgbaar waren.” “We zijn begonnen met een proefinstallatie op kleinere schaal”, vult Vredenberg aan, “die we na een jaar hebben uitgebreid tot een omvang die in de industrie gevraagd wordt. Vervolgens hebben we die verder ontwikkeld tot een installatie die in de praktijk toepasbaar is. De investeringskosten van een dergelijke installatie zijn vergelijkbaar met die van een traditionele. De energiebesparing overtreft onze verwachtingen. We rekenden op 10 procent besparing, maar de installaties die we tot nu toe hebben gerealiseerd, zijn met 15 en soms met 20 procent nog veel zuiniger. Onze installatie speelt met het natuurlijke koudemiddel in op de toekomstige EU-wetgeving”, zegt Schutte. “De betere energieprestaties zijn echter minstens zo belangrijk. De drijfveer voor de klant is immers energie en dus kosten besparen. Wat ook meespeelt is dat andere middelen, zoals ammoniak, een verhoogd veiligheidsrisico en bouwkundige eisen met zich meebrengen. CO2 heeft dit nauwelijks.”

Duurzaamheid

NH3-CO2 Cascade Systeem
NH3-CO2 Cascade Systeem

Steeds meer bedrijven kijken niet afzonderlijk naar wetgeving, milieu of energie maar spelen in op duurzaamheid. Dit is een manier om je te profileren bij klanten zodat ze gaan kiezen voor een bepaald product op basis van duurzaamheid. Vredenberg ziet in sommige ketens een vraag naar duurzaamheid ontstaan. Het bedrijf dat duurzame producten aan consumenten levert, vraagt bij zijn leveranciers ook om duurzame oplossingen en producten en dan rolt het balletje verder naar de volgende schakel. Het is een belangrijke manier om je te onderscheiden in de markt. “Onze CO2-koelinstallatie past perfect bij de normen voor duurzaamheid”, vult Schutte aan. “Daarmee willen wij ons als duurzaam onderscheiden.”

Praktijk

In de praktijk kiezen steeds meer bedrijven voor een milieuvriendelijke of duurzame oplossing. Dat deed bijvoorbeeld KLM Catering Services Schiphol, een zelfstandige dochter van KLM. Het is de grootste luchtvaartcateraar van Nederland, die dagelijks ruim 280 vluchten met zo’n 55.000 passagiers bedient. Het bedrijf telt 1.350 medewerkers. Veld bouwde voor KLM Catering een CO2-installatie. Een methode die veel opgang maakt is de certificering BREEAM, waar onder meer Sligro voor kiest. BREEAM is een methodiek voor het certificeren van gebouwen die steeds meer in Nederland wordt toegepast. Een vereiste van BREEAM is een natuurlijk koudemiddel, maar het gaat veel verder. “We richten nu een gebouw in voor Sligro in Berkel en Rodenrijs”, licht Schutte toe, “waarbij BREEAM eist dat wij vooraf aangeven hoeveel en welke materialen wij toe gaan passen om onze installatie werkend te maken. BREEAM kent de punten voor duurzaamheid toe in de meest brede zin van het woord. Alles is erop gericht om qua duurzaamheid de slimste keuzes te maken.”

Goed gevoel

“In een technische omgeving gaan we nog wel eens voorbij aan de emotionele redenen waarom mensen voor duurzaam kiezen”, zegt Vredenberg bespiegelend. “Het geeft ondernemers rust en een goed gevoel dat zij kunnen kiezen voor een duurzame oplossing en dat zij beschikken over degelijke materialen die lang meegaan. Hiermee wordt het milieu ontzien en minder energie verbruikt. De koude wordt op een zo gunstig mogelijke manier toegepast. Dat vindt men prettig want dat past bij de rest van het bedrijf. De kiloknaller gaat voor de kilo’s maar de bedrijven die inzetten op maatschappelijk verantwoord ondernemen gaan voor een duurzaam product. Deze groep bedrijven die ondernemen met een goed gevoel groeit. Dat geldt ook voor ons. Wij willen als Veld mee in die ontwikkeling.”

 

Bron: Achterhoek Innovatieboek 2014 
http://www.achterhoekinnovatieboek.nl/

 

Het Achterhoek Innovatieboek

Het Achterhoek Innovatieboek is er voor iedereen die kennis wil nemen van wat het Achterhoekse bedrijfsleven te bieden heeft. We laten er de rest van Nederland mee zien welke mooie bedrijven hier zijn gevestigd, waar slimme engineers en productontwikkelaars aan werken en hoe innovatie een onlosmakelijk deel is van de organisatie. Er valt veel te halen in de Achterhoek.
Een sterk punt van veel Achterhoekse bedrijven is hun innovatievermogen. Daar gaat dit boek over. Het resultaat van die innovatiekracht is dat veel van die bedrijven met nieuwe concepten, apparatuur en projecten een vooraanstaande positie innemen in uiteenlopende sectoren. Heeft die drang tot innoveren te maken met de Achterhoekse mentaliteit? Voelt men zich hier niet te groot om goed naar klanten te luisteren en zich in te spannen om voor hen de juiste oplossingen te ontwikkelen? Het blijft gissen. Feit is dat innovatie bij veel Achterhoekse bedrijven hoog op het prioriteitenlijstje staat.

 

Geef uw mening

Komt u dingen tegen die u niet begrijpt, anders zou doen of wilt u ons gewoon een compliment geven. Mail of bel ons dan gerust. We reageren snel en altijd.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en ontwikkelingen binnen Veld en koudetechniek.

Contact opnemen

bezoekadres Den Sliem 3
  7141 JE  Groenlo
   
telefoon 0544 476 476
fax 0544 476 477
e-mail info@veld.nl
   


 

Lid van

Copyright © Veld 2015 - Concept en realisatie door Frontis - Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement

Volg ons ook op