Bakker ziet toekomst in natuurlijke koelmiddelen

Afbeelding: consument bij de bakker

De overgang naar de toepassing van natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak, propaan en CO2 lijkt onvermijdelijk. De synthetische varianten zijn té milieubelastend. De duurzame alternatieven worden nog niet veel gebruikt, maar dat zal veranderen.

Naar verwachting zal de bakker in de toekomst gebruik gaan maken van klimaatvriendelijke koelingen en vriezers met natuurlijke koelmiddelen. De bakker is nu nog afwachtend: iedereen wil wel groen zijn, maar kijkt ook naar de portemonnee.

Grotere industriële koude-installatie brengen een hogere investering met zich mee, maar kennen echter een snelle terugverdientijd. Daarnaast hebben klimaatvriendelijke koude-installaties een lager energieverbruik (t.o.v. installatie met chemisch koudemiddel) en een hoger energierendement

Aan het woord diverse koelspecialisten
Marcel van Loon, Servicemanager van Veld Koeltechniek, verwacht dat over vijf jaar veel meer met CO2 gekoeld gaat worden. "Bedrijven als Coca Cola willen een milieu-imago en ontwikkelen kleinere koelingen met alleen CO2. Daar kunnen ook anderen profijt van hebben."

Veld claimt de eerste te zijn die in 2009 100 procent CO2-koelinstallaties leverde aan supermarkten. Onder meer Boni maakt daar gebruikt van. Jan Schalk van het concern: “Wij willen graag bewust bezig zijn. Wij zitten nu, inclusief zuiniger verlichting, op 50 procent energiegebruik van wat wij in 1995 hadden. De klanten zullen zich er niet zo bewust van zijn, want we blazen niet hoog van de toren. We zijn trots, maar misschien ook wel een beetje te bescheiden.”

 

Het artikel "Natuurlijke koelmiddelen" is gepubliceerd in Bakkers in bedrijf, een onafhankelijk praktisch magazine voor professionals in brood en banket.

Citaten

Geef uw mening

Komt u dingen tegen die u niet begrijpt, anders zou doen of wilt u ons gewoon een compliment geven. Mail of bel ons dan gerust. We reageren snel en altijd.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en ontwikkelingen binnen Veld en koudetechniek.

Contact opnemen

bezoekadres Den Sliem 3
  7141 JE  Groenlo
   
telefoon 0544 476 476
fax 0544 476 477
e-mail info@veld.nl
   


 

Lid van

Copyright © Veld 2015 - Concept en realisatie door Frontis - Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement

Volg ons ook op