100% CO2 Natuurlijk!

Transkritische koelinstallaties 

In 2008 ontwikkelde Veld koeltechniek in eigen beheer als eerste in Nederland een koudeinstallatie die volledig gebruik maakt van het natuurlijke koudemiddel CO2 (koolstofdioxide). In vakliteratuur wordt dit een transkritische CO2 installatie genoemd. Door middel van een pilot installatie werden zowel de technische haalbaarheid als energie besparing gevalideerd.
Een transkritische CO2 koudeinstallatie levert geen bijdrage aan het broeikaseffect en verbruikt ruim 10% minder energie dan vergelijkbare installaties. De energievoordelen worden maximaal benut bij een lage omgevingstemperatuur. In Nederland is de gemiddelde temperatuur 12°C en is het slechts 200 uur per jaar boven de 26°C.

Voordelen CO2 transkritisch:

  • Ruim 10% lager energieverbruik
  • Netto investeringsvoordeel van 10% (installatie komt in aanmerking voor EIA)
  • 100% natuurlijk koudemiddel met GWP = 1
  • Zeer geschikt voor warmteterugwinning (WTW)
  • Niet brandbaar
  • Compacte bouwwijze
  • Duurzaam

Van der Valk kiest bewust

Eind 2012 besloot Van der Valk Koel en Vries haar distributiecentrum te vergroten met 1000 m² vries- en 500m² koelopslag. Dit “in-house” distributiecentrum in Voorschoten voorziet de Van der Valk hotels en restaurants van alle benodigdheden op gebied van verse en diepgevroren levensmiddelen. Het afzetgebied beslaat heel Nederland en enkele locaties net over de grens in België en Duitsland.

Aldus Tom Vervloet, bedrijfsleider Van der Valk:

“Het energieverbruik is van  groot belang, naast de veranderingen die de komst van chemische koudemiddelen moeten terug dringen. Ook hier geldt de Van der Valk slogan: Let’s do business!
De investering in CO2 technologie is na aftrek van de Energie Investeringsaftrek (EIA) nauwelijks hoger dan een installatie met chemisch koudemiddel, terwijl het energieverbruik beduidend lager is!”
“Daarnaast is er op deze locatie maar beperkt ruimte voor de centrale installatie. Ook hier biedt een CO2 transkritische installatie met relatief kleine omvang de beste oplossing.”

Wist u dat?

De huidige generatie synthetische koudemiddelen (HFK’s) tasten de ozonlaag niet aan, maar dragen bij tot het broeikast effect. Deze bijdrage wordt uitgedrukt in een GWP waarde. GWP staat voor Global Warming Potential. Met dit kenmerk wordt aangegeven wat het zogenaamde broeikaseffect van het koudemiddel is, uitgedrukt in equivalente kg CO2. De nieuwe Europese wetsvoorstellen zijn gebaseerd op deze GWP waarde.Uiteraard voldoet een CO2 transkritische installatie moeiteloos aan alle nieuwe eisen. Binnen de ontwerpeisen van het agentschap komt de gehele installatie in aanmerking voor de Energie Investeringaftrek (EIA) wat een netto voordeel van ruim 10% van de investering oplevert.

 

Afbeelding: Veld_koudemiddelentabel
Koudemiddelen

Geef uw mening

Komt u dingen tegen die u niet begrijpt, anders zou doen of wilt u ons gewoon een compliment geven. Mail of bel ons dan gerust. We reageren snel en altijd.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en ontwikkelingen binnen Veld en koudetechniek.

Contact opnemen

bezoekadres Den Sliem 3
  7141 JE  Groenlo
   
telefoon 0544 476 476
fax 0544 476 477
e-mail info@veld.nl
   


 

Lid van

Copyright © Veld 2015 - Concept en realisatie door Frontis - Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement

Volg ons ook op